torsjö live

Satsning på europeisk kultur

Satsning på europeisk kultur

Europaforum Hässleholm, som i år för första gången hålls i augusti, satsar stort på kultur. Det utökade programmet innehåller bland annat en konsert med Polens främsta jazzsaxofonist Adam Pieroncyk och arrangeras i samarbete med polska ambassaden och Polska institutet.

Europaforum marknadsförs som Sveriges ledande plattform för diskussion om Europafrågor och arrangeras av Hässleholms kommun.  Programmet är gratis och öppet för alla intresserade.

Under tiden 22-27 augusti arrangeras seminarier och debatter kring aktuella frågor. I år handlar de bland annat om hur EU ska hantera flyktingströmmen över Medelhavet, Storbritanniens roll i EU och hur EU ska hantera konflikten mellan Ryssland och Ukraina. Bland de medverkande finns politiker, EU-tjänstemän, professorer, författare och journalister.

Fotoutställningar

Kulturprogrammet bjuder på två fotoutställningar, konserter och europeisk filmfestival. En fotoutställning, ”Från solidaritet till runda bordet”, skildrar Polens historia 1979-1989. Den andra belyser ungdomars reflektioner kring religiös pluralism, medial frihet och mångfald.

– Med ett utökat kulturprogram vill vi göra Europaforum till en angelägenhet för alla hässleholmare, inte bara för dem som är intresserade av EU-frågor, säger Lorenz Pucher, ansvarig för Europaforum Hässleholm, i ett pressmeddelande.

Lördagen den 22 augusti håller kommunstyrelsens ordförande Lena Wallentheim (S) invigningstalet på Stortorget.

Åberg om migration

På måndagen hålls ett invigningstal av Polens ambassdör Wieslaw Tarka och temat för programmet är Polen och migration i Europa. Bland de medverkande finns Östra Göinges kommunalråd Patric Åberg (M) som gjort sig känd för att han med viss framgång argumenterat för att kommunen inte ska ta emot fler flyktingar.

Tisdagens program innehåller bland annat en tillbakablick på Sveriges, Finlands och Österrikes 20 år i EU och en diskussion om förhoppningarna inför FN:s klimatkonferens i Paris som ska hållas i december.

Onsdagen ägnas åt höghastighetsjärnväg och ett ekonomiseminarium i regi av Sparbanken Skåne.

Torsdagens rubrik lyder: ”Är demokratin hotad?”.

Till det ordinarie programmet krävs anmälan senast den 17 augusti. Kulturprogrammet har inget anmälningskrav.

Berit Önell

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se