Gruppen-3a-328x120

Vandrare kan testa 16 turer kring Hovdala

Vandrare kan testa 16 turer kring Hovdala

Nya vandringsleder växer fram kring Hovdala. 16 olika alternativ presenteras nu inför vandringsfestivalen den 13 september. Biljetterna till evenemanget släpptes på torsdagen och några anmälningar har redan kommit in, bland annat från Danmark.

Snart är det dags för vandringsfestival kring Finjasjön igen. Foto: Urban Önell
Snart är det dags för vandringsfestival kring Finjasjön igen. Foto: Urban Önell

I september förra året hölls den första vandringsfestivalen i kommunens regi då intresserade fick testa några av de tänkta vandringslederna. Evenemangen fungerar som förberedelser inför den stora europeiska vandringsfestivalen Eurorando som hålls i Skåne i september 2016.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

– Cirka 7 000 vandrare från hela Europa väntas då komma till Skåne, berättar Lina Jönsson på Hässleholms kommuns turistbyrå.

Alla dessa kommer förstås inte till Hässleholm, men förhoppningen är att locka många till de fyra vandringsleder i Hovdalaområdet som antagits till Eurorando.

-Bokningarna till Eurorando har inte börjat än, men vi har gått ut till alla som har boende att erbjuda och bett den vara beredda, säger Lina Jönsson.

Värd för Eurorando är Region Skåne genom bolaget Event Skåne.

Höjdarnas höjdarled har hela 14 utsiktsplatser.
Höjdarnas höjdarled har hela 14 utsiktsplatser.

De leder som ingår i Eurorando är den redan befintliga Finjasjöleden som går runt sjön, Höjdarnas höjdarled med 14 utsiktsplatser kring Hovdala och på Göingeåsen, Jakten på gullspira, den led som går i mest orörd natur i Hovdalaområdet och E6, en förlängning av Europaled 6 mellan Vedema och Hovdala.

Vi d årets vandringsfestival ingår dessa leder med guide och möjlighet att välja olika tempo. Då erbjuds också Genvägen, som börjar och slutar på Hässleholms resecentrum och pausar för lunch på Hovdala slott. Den ger flera fina utsiktspunkter och passerar bland annat Trollberget, Hallarna, Sandbacken och Klinten i Tormestorp samt Äspehöjden. Denna led kan även väljas med yogainslag.

Finjasjöns bästa går från Hässleholms centrum till Hovdala slott.
Finjasjöns bästa går från Hässleholms centrum, följer Finjasjöns västra sida och avslutas vid Hovdala slott.

En ny sträckning är Finjasjöns bästa som går från Hässleholms centrum till Hovdala slott via Hässleholmsgården, Finjasjö park, Finja med den spångade alsumpslingan och härliga bokskogar kring trädhuset med sina panoramavyer.

Höjdarnas höjdarled och Jakten på gullspira går i åttor och kan därmed vandras som antingen halvdags- eller heldagstur. Totalt sex heldagsturer och tio halvdagsturer ingår i utbudet den 13 september. Oavsett val kostar vandringen 175 kronor per person.

Lina Jönsson förklarar att de nya lederna inte är byggda än. Troligen hinner det inte heller byggas mer före festivalen.

– De är alltså inte formellt beslutade och inte markerade, säger hon.

På en del ställen kommer leden att gå på befintliga stigar, på andra håll måste spångar byggas och sly röjas. Rastplatser ska också ställas i ordning.

Jakten på Gullspira är den led som ger mest vild natur.
Jakten på Gullspira är den led som ger mest vild natur.

Markägaravtal är klara för Höjdarnas höjdarled, så där är det klart att leden kommer att ha denna sträckning. Jakten på gullspira är en led som kan få en annan sträckning efter förhandlingar med markägare. Den har också ändrats lite sedan förra årets vandringsfestival.

– Den går i lite tuffare terräng över myrar och mossar, berättar Lina Jönsson.

Här är chansen störst att se älgar och andra vilda djur.

Europaleden E6 får en ny sträckning från Vedema till Hovdala.
Europaleden E6 får en ny sträckning från Vedema till Hovdala.

Bjarne Öhrling, projektledare på kommunens tillväxtavdelning och en av initiativtagarna till vandringsfestivalerna, berättar att kommunen ska få hjälp av Skogssällskapet att göra en certifieringsinventering.

– Den görs utifrån högsta europeiska standard. Om en led blir godkänd blir den en av Europas främsta vandringsleder ifråga om hur naturen ser ut, kvalitet, tillgänglighet och service, säger han.

Han förklarar att den service som krävs är allmänna kommunikationer, vatten, toaletter och boende.

– Det finns redan rätt mycket runt sjön. Det är bättre utvecklat med boendeanläggningar än vi trodde. Men det kan bli aktuellt att anlägga enklare vindskydd. Om vi får till lederna bra gäller det också att tillsammans med landsbygden få mer utvecklat boende på vissa ställen.

Förhoppningen är att vandrare från hela Europa ska hitta hit även efter Eurorando.

– Många vill ju vandra i Alperna på dagarna och på kvällarna äta sjurätters middag och bo på ett bättre hotell. Sedan finns det de som vill bo enklare. Men det är för tidigt att säga vad vi ska satsa på, det beror också på vad entreprenörerna är beredda att göra, säger Öhrling.

Han ser vandringsfestivalerna som viktiga steg i utvecklingen av lederna.

– Då låter vi människor vara med och komma med synpunkter, vi ser om det finns intresse, säger han.

Genvägen börjar och slutar vid Resecentrum, men når ändå flera utsiktspunkter.
Genvägen börjar och slutar vid Resecentrum, men når ändå flera utsiktspunkter.

Berit Önell

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se