torsjö live vers2

Viktiga ämnen och möjlighet till debatt

Viktiga ämnen och möjlighet till debatt

Europaforum Hässleholm närmar sig. Viktiga och aktuella frågor står på programmet och alla intresserade får möjlighet att debattera med några av Sveriges och Europas mest inflytelserika personer.

De första som får tillfälle att ställa sina frågor är ungdomar från Hässleholms tekniska skola som får möta tre svenska EU-parlamentariker.

Ungdomarna från Internationella programmet förberedde sig under vårterminen genom att skriva uppsatser om EU-relaterade sakfrågor. Nu får de debattera direkt med Jasenko Selimovic (FP), Jens Nilsson (S) och Kristina Yngwe (C ).

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

– Jag har sagt till lärarna att jag är väldigt imponerad av ungdomarnas kunskaper och att de vågar tycka till i de här frågorna. Det är de som ska ta över i framtiden och de kommer att påverka, säger Mattis Kristoffersson, EU-samordnare i Hässleholms kommun, vid en presskonferens på torsdagen.

Ungdomsforum hålls på lördagseftermiddagen den 22 augusti på Harrys i Hässleholm. På förmiddagen invigs Europaforum med att kommunstyrelsens ordförande Lena Wallentheim (S) talar på Stortorget där kommunen också bjuder på kaffe och tårta och Hässleholms Stadsmusikkår spelar. Då har Europaforum egentligen tjuvstartat redan den 17 augusti med en högskolekurs i samarbete med Malmö högskola.

De ser fram emot Europaforum, från vänster Mattis Kristoffersson, Pär Palmgren, Mats Sturesson, Lena Wallentheim, Lorenz Pucher och Ludvig Einarsson. Foto: Berit Önell
De ser fram emot Europaforum, från vänster Mattis Kristoffersson, Pär Palmgren, Mats Sturesson, Lena Wallentheim, Lorenz Pucher och Ludvig Einarsson. Foto: Berit Önell

– Det känns viktigt att bli uppdaterad om vad man jobbar med inom EU för att se vilka möjligheter vi har att utveckla Hässleholm, själva eller i samarbete med andra, säger Lena Wallentheim.

Många anmälda

Mellan 500 och 600 personer har redan anmält sig. Lorenz Pucher, som för trettonde gången ansvarar för Europaforum, uppskattar att deltagarantalet totalt blir cirka 1 500 personer.

Så gott som alla årets medverkande är nu klara.

Kommunalråden Lena Wallentheim (S), Mats Sturesson (C ) och Pär Palmgren (M) konstaterar att många numera känner till Europaforum och Hässleholm. De som tillfrågas om att medverka brukar också tacka ja.

– I år kommer färre politiker som talar om övergripande strukturella frågor och vi har istället fler aktuella ämnen på programmet, säger Lorenz Pucher.

Migration, miljö, demokrati och mänskliga rättigheter, ekonomi och företagande är några av årets ämnen. Planerna på höghastighetståg i Sverige ska belysas i ett seminarium på onsdagen. Frågan är i högsta grad aktuell för Hässleholm sedan de skånska kommunerna enades om att stå bakom en sträckning via Hässleholm.

Hot mot demokratin

Många är anmälda till torsdagens seminarium som ställer frågan: ”Är demokratin hotad?”. Värdekrisens Europa med bland annat skotten i Paris och Köpenhamn tas upp. Bland de medverkande finns författaren Ulrika Knutsson, hedersdoktor vid  humanistiska fakulteten i Göteborg.

På måndagen kommer den, enligt en färsk undersökning, viktigaste frågan för invånarna i EU upp: invandringen. Det handlar om vad som händer när migranter kommer tillbaka till hemlandet, i detta fall Polen, och om EU:s migrationspolitik från europeisk till kommunal nivå. Här medverkar flera forskare, kommunalrådet Patric Åberg (M) från Östra Göinge, Per-Arne Andersson, direktör för Sveriges kommuner och landsting med flera.

Krisen i Ukraina

I  tisdagens seminarium om EU och Ukraina medverkar bland andra Polens ambassadör Wieslaw Tarka, Sven-Olof Petersson, SIPRI (Svenska institutet för Europapolitiska studier) och Österrikes före detta vice statsminister Michael Spindelegger, ordförande i the Agency for the modernisation of Ukraine.

Samma dag hålls seminariet ”EU, Paris och klimatet…finns det hopp?”. Det handlar om förväntningarna inför FN:s klimatkonferens i Paris i december då målsättningen är ett nytt och bindande klimatavtal. Bland de medverkande finns Pierre Schellekens, EU-kommissionen, och Johan Kuylenstierna, chef för Stockholm Environment Institute.

Beräknas kosta 2,1 miljon kronor

I år lyfts fler programpunkter ut till andra lokaler och några förläggs även utomhus, vilket är en av fördelarna med att ha arrangemanget i augusti istället för i mars-april som tidigare. Årets Europaforum innehåller mer kultur än tidigare: två konserter, två filmer och tre utställningar.

Kommunens budget för årets Europaforum ligger på 1,4 miljoner kronor. Därutöver bidrar EU-kommissionen med 180 000 kronor och en del medverkande betalar sina egna kostnader. Hela evenemangets budget ligger på 2,1 miljon kronor. Kommunens EU-kontor har två och en halv tjänst och är samlokaliserat med EU Direkts kontor där det finns en anställd: Ludvig Einarsson som i januari tilldelades priset årets EU-inspiratör i Sverige.

Berit Önell

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se