torsjö live vers2

Snart dags för Hovdala vandringsfestival

Snart dags för Hovdala vandringsfestival

Den 13 september invaderas Hovdala-området. Då är det nämligen dags för årets vandringsfestival. Besökare från när och fjärran kommer för att njuta av den vackra naturen. Hovdala ligger inte längre bort från Hässleholms stadskärna än att det är möjligt att påbörja vandringen redan när man kliver av tåget.

Kommunen står som arrangör, men även idéella krafter medverkar för att festivalens ska kunna genomföras, bland andra Hässleholms scoutkår och Tormestorps IF. Det finns mycket att se och uppleva runt Hovdala. Inte bara natur.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

– Ja, det finns mycket historiskt också, säger Jan Olsson som är kårordförande för Hässleholm scouter.

Han nämner bland annat att Sveriges äldsta kända boplats vid Finjasjön som ett exempel.

– För inte länge sedan upptäcktes två vulkaner, inte långt från Hovdala, som vi inte kände till sedan tidigare, inflikar projektledaren för Vandringsfestivalen, Bjarne Öhrling.

Allt som Hovdala-området har att erbjuda går inte att se på en dag. Därför finns det 16 olika vandringar att välja på. Sex heldagsvandringar med middag inbokad på Hovdala slott, på Skyrupsgården eller på Glada getens gårdsmejeri. Sedan finns det tio halvdagsvandringar. Det är meningen att alla ska kunna vara med utifrån sina förutsättningar. Därför finns möjlighet att välja mellan vandringar med olika tempo. För den som inte vill vandra från stationen, kommer det att vara möjligt att åka buss ut till Hovdala.

Lars-Erik Williams, Annika Roos, Jenny Segertun, Carina J. Lindholm, Bjarne Öhrling, Tomas Lindahl, AnnKristin Olofsson, Edina Burazerovic och Lina Holmberg är några i den samling av både kommunala och idéella krafter som arbetar med Vandringsfestivalen på Hovdala den 13 september. Foto: Urban Önell
Lars-Erik Williams, Annika Roos, Jenny Segertun, Carina J. Lindholm, Bjarne Öhrling, Tomas Lindahl, AnnKristin Olofsson, Edina Burazerovic och Lina Holmberg är några i den samling av både kommunala och idéella krafter som arbetar med Vandringsfestivalen på Hovdala den 13 september. Foto: Urban Önell

Så vitt Bjarne Öhrling vet finns det ingen annan ort i Sverige som arrangerar en vandringsfestival som i storlek kan mäta sig med Hässleholms.

För den som vill välja fritt mellan lederna gäller det att boka in sig innan de mest attraktiva blir fullbokade, antingen via nätet eller via Turistbyrån. Två av lederna är bokningsfria. Mer information finns också på www.hassleholm.se/vandrapahovdala. Det kommer också att visas utställningar med vandringstema ute på Hovdala.

– Den som inte vandrat själv har ingen aning om hur bra det här är. Det måste upplevas, säger Bjarne Öhrling entusiastiskt.

Urban Önell

EU-val 2024

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se