torsjö live vers2

S tackade nej till koalition med alliansen

S tackade nej till koalition med alliansen

Den borgerliga alliansen i Hässleholm ville bilda en ny majoritet tillsammans med Socialdemokraterna. Frågan kom via ett pressmeddelande på tisdagen. Men Socialdemokraterna tackade på onsdagen nej, smått chockade av frågan strax innan diskussionerna om budgeten ska tas upp efter sommaruppehållet.

Alliansen hävdar i pressmeddelandet att det nuvarande politiska läget (med en regerande minoritet bestående av S, V, MP och C) gör kommunen mycket svårstyrd.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

– Det politiska klimatet i vår kommun har fått som resultat att verksamheten står och stampar i väntan på beslut. Detta är inte bra för våra kommuninvånare. Vi vill istället fokusera på de områden där vi kan finna gemensam mark för att tillsammans göra Hässleholms kommun till en bättre plats att bo i, skriver Pär Palmgren (M), KG Boo (FP) och Robin Gustavsson (KD).

De nämner budgetfullmäktige i juni som ett tydligt tecken på svårigheten för minoriteten att styra kommunen.

En ny koalition med alliansen och S skulle innebära 35 mandat i kommunfullmäktige, vilket hade gett en stabil majoritet.

Minoritetens gruppledare samt Irene Nilsson, ordförande i Socialdemokraterna, kallade till en presskonferens vid lunchtid på onsdagen för att meddela att de tackar nej till inviten.

På förmiddagen hade kommunalrådet och S-gruppledaren Lena Wallentheim meddelat Pär Palmgren svaret.

– Vi blev helt tagna på sängen. Mycket konstigt att de går ut så. Vi har ju kallat alliansens gruppledare till möte för att diskutera budgeten och försöka komma överens i de ärenden som återstår från fullmäktige i juni. Att bilda en ny majoritet med dem är inte aktuellt, säger Irene Nilsson, Socialdemokraternas ordförande i Hässleholm.

Hon förklarar att Socialdemokraterna är nöjda med det nuvarande samarbetet.

– Vi är inte intresserade av att gå ur det, vi tycker att det fungerar bra, det är inte sant att allt gått i stå även om ett och annat ärende blivit återremitterat. Dessutom menar vi att vi suttit ner efter valet och gjort upp, fullt medvetna om att vi regerar i minoritet, säger Irene Nilsson.

Hon tror också att det finns möjlighet att komma överens om de stora frågorna i budgeten.

– Det viktigaste är att vi kan enas om skolan och badhusfrågan och det tror jag att vi kan. Vi står inte så långt från varandra, säger hon.

Hur är förutsättningarna inför budgetmötet nu, efter alliansens utspel?

– Bra fråga, jag vet inte. Men de har i alla fall sagt att de kommer, säger Irene Nilsson.

Berit Önell

Läs tidigare artiklar i ämnet:
8/6 Kommunstyrelsens budget röstades ner

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se