torsjö live vers2

Markan är räddad och Klinten diskuteras

Markan är räddad och Klinten diskuteras

Markans verksamhet är räddad för hösten. Kommunstyrelsens arbetsutskott beslöt på onsdagen att tillföra de 423 000 kronor som kulturnämnden behöver för att bedriva fritidsgårdsverksamhet med kulturell inriktning under hösten. Samtidigt står det klart att HIF:s handikappungdomsförening Klinten hotas av konkurs på grund av att Klinten kulturs Människohästar på Hovdala gick med stor förlust. På fredag blir det krismöte om Klinten.

Snart öppnar Markan dörren igen. Foto: Berit Önell
Snart öppnar Markan dörren igen. Foto: Berit Önell

Markan kommer att nyöppna i mitten på september. Nu ska kulturförvaltningen anställa personal. En platsannons ska läggas ut på kommunens hemsida.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

– Vi har fått besked om att företrädesrätt inte gäller för de tidigare anställda eftersom det handlar om en ideell förening som gått i konkurs. Men det är inte omöjligt att vi ändå anställer tidigare personal, säger kulturchef Anders Rosengren.

Ansökningstiden blir bara nio dagar för att verksamheten ska komma igång så snart som möjligt.

Verksamheten och öppettiderna kommer att vara ungefär som tidigare.

– Om kulturförvaltningen ska driva Markan på sikt vill vi förstärka kulturbiten ytterligare, men vi gör inga stora förändringar nu i höst, säger Anders Rosengren.

Under hösten blir det samtidigt politikernas sak att avgöra den framtida inriktningen.

Pär Palmgren (M) ville att kommunledningskontoret redan nu skulle utreda om Markan skulle hanteras av fritidsnämnden i likhet med överiga fritidsgårdarna, men röstades ner av majoritetens Lena Wallentheim (S) och Mats Sturesson (C ).

Kommunstyrelsens ordförande Lena Wallentheim förklarar att kommunledningen ansåg det viktigt att upprätthålla verksamheten för de cirka 200 medlemmarna i Markan.

– Vi ville undvika ett tapp där man stänger för att sedan öppna igen, säger hon.

Personligen anser hon att den kulturella inriktningen är bra och viktig.

Frågan är hur kommunledningen ska hantera Klinten med cirka 300 medlemmar som nu är i en situation som på flera sätt liknar Markans. Ämnet diskuterades inte på kommunstyrelsens arbetsutskott, men chefstjänstemännen ska ha en första diskussion på fredag.

– Klintens verksamhet är väldigt viktig och det är klart att vi måste titta på om det finns någon möjlighet att hjälpa, men hur kan jag inte säga nu, kommenterar Anders Rosengren.

I söndags skickade Klinten ett mejl med vädjan om förlustbidrag på 350 000 kronor till Anders Rosengren, omsorgschef Annika Andersson och fritidschef Stefan Larsson. Föreningen vill också ha samtal och möte med kommunen för att diskutera lösningar.

– Om inte bidraget beviljas kommer HIF Klinten att behöva försättas i konkurs under hösten, skriver HIF:s representanter Ulrika Mickels Nord och Mie Levin.

De uttrycker förhoppningen att kommunen är välvilligt inställda inte bara när det gäller Markan utan också till aktiviteter för barn och ungdomar med funktionsnedsättningar.

HIF Klintens aktiviteter är uppdelade i tre olika grenar: sport, sociala aktiviteter och kultur. Varje vecka genomför Klinten 14 olika aktiviteter, bland annat dans, teater, spelkvällar, bowling, fotboll och varmbad.

Ulrika Mickels Nord  höll i Människohästar på Hovdala och liknande satsningar som de tre föregående åren blev mycket uppskattade såväl lokalt som nationellt och internationellt och även gick ihop ekonomiskt.

Masker, dockor och hästar spelar en viktig roll i pjäsen Människohästar på Hovdala. Projektets ekonomiska förlust kan nu bli HIF Klintens fall. Foto: Urban Önell
Masker, dockor och hästar spelar en viktig roll i pjäsen Människohästar på Hovdala. Projektets ekonomiska förlust kan nu bli HIF Klintens fall. Foto: Urban Önell

Sommarens projekt gick dock back med 550 000 kronor. Klinten har tillgångar på 200 000 kronor, men fattas alltså 350 000.

Orsaken till den stora förlusten är oklar, men bara 264 betalande kom, till skillnad mot de tidigare föreställningarna som lockat mellan 800 och 1 000 personer.

Berit Önell

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se