Gruppen-3a-328x120

Ledarstipendium till Sven och HIF:s basket

Ledarstipendium till Sven och HIF:s basket

Sven-Erik Nilsson, baskettränare för ungdomar i Hässleholm sedan nästan 50 år, får fritidsnämndens ledarstipendium i år.

– Han är fortfarande en nyckelperson som ledare och eldsjäl, lyder en del av motiveringen från fritidsnämnden.

Basketprofilen Sven, ofta kallad Mister Basket, började som spelare och tränare i den framgångsrika tidigare Hässleholmsklubben Attila. Attilas verksamhet övertogs av HIF Basket vars träningsgrupper och lag för barn och ungdomar från nio år och uppåt ständigt växer.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

Stipendiet betyder 10 000 kronor till Sven och 5 000 kronor till klubben.

– Jag är väldigt glad för detta, säger Sven strax före fredagskvällens träning.

Hur pengarna ska användas har han inte hunnit tänka på, men de behövs i verksamheten.

– Varje lördag hjälper jag till på HIF:s second hand för att få in pengar, berättar eldsjälen.

Idag är cirka 60 unga aktiva i HIF:s basketverksamhet. Svens hjärta klappar för dem alla även om han idag begränsar sig till att leda pojkar från 13-14 år och uppåt. Flera andra ledare har hand om olika grupper.

Basketprofilen Sven trivs bland ungdomarna. På fredagen tränade två av HIF:s grupper gemensamt i Västerskolans idrottshall. Foto: Berit Önell
Basketprofilen Sven trivs bland ungdomarna. På fredagen tränade två av HIF:s grupper gemensamt i Västerskolans idrottshall. Foto: Berit Önell

Basketprofilen Sven trivs bland ungdomarna. På fredagen tränade två av HIF:s grupper gemensamt i Västerskolans idrottshall.

– Jag har väldigt roligt och är stolt över att vi nu har ett herrlag i division fyra på gång, med Daniel Nilsson som tränare, berättar Sven.

På lördagen åker han till Ängelholm med sitt pojklag för att spela match.

– Det är nog 15 spelare som följer med. Det är egentligen lite för många, men jag tycker att alla som vill och har varit med på tillräckligt många träningar ska få vara med. Det här handlar om breddverksamhet, det viktiga är inte att få fram stjärnor, de kommer fram ändå. Vi behöver inte vinna, bara ungdomarna har roligt, säger han.

Efter bortamatcherna tar ledare och spelare ofta en hamburgare tillsammans, vilket nog också lockar fler att följa med.

Sven ser ungdomarnas basketträning som både idrott och en social och fostrande verksamhet. Han kräver viss disciplin, men är också flexibel och försöker hjälpa dem som har problem.

– Vi behöver ibland tänka om lite utifrån ungdomarnas förutsättningar. Jag kan slänga ut den som inte uppför sig. Det är viktigt att komma i tid. Men när de kommer två minuter över tiden med andan i halsen visar de att de förstått och då är det ok, förklarar han.

Basket är inte en av de största svenska sporterna. I många andra länder är den mer populär, vilket kan vara en förklaring till att en stor andel av deltagarna i HIF Basket har invandrarbakgrund.

Berit Önell

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se