Gruppen-3a-328x120

Överförmyndaren hinner inte med

Överförmyndaren hinner inte med

Överförmyndaren i Hässleholm hinner inte med att granska gode mäns och förvaltares årsredovisningar. Arvodena för 2014 har därför inte kunnat betalas ut ännu.

Per-Åke Purk (V), som är ny på tjänsten som överförmyndare sedan årsskiftet, förklarar att problemen beror på personalbrist samtidigt som arbetsbelastningen ökat, främst för att antalet ensamkommande flyktingbarn mångdubblats. Nu ska bemanningen utökas.

Överförmyndaren Per-Åke Purk (V) förklarar problemen att hinna med handläggningen med "många olyckliga omständigheter". Foto: Urban Önell
Överförmyndaren Per-Åke Purk (V) förklarar problemen att hinna med handläggningen med ”många olyckliga omständigheter”. Foto: Urban Önell

Arbetet med granskningarna ligger rejält efter. Tidigare har granskningarna av årsredovisningarna för föregående år, som lämnas in senast den 1 mars, oftast varit klara före sommaren.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

– Många olyckliga omständigheter tillsammans har gjort att arbetet inte kunnat flyta på som vanligt, men vi har vidtagit åtgärder, säger Purk.

Kommunkansliet fick på måndagen brev från en frustrerad god man och förvaltare.

– Den nuvarande situationen på överförmyndarenheten är katastrofal. Finns det ingen i ledningen som kan ta ansvar för det och se till att det händer något, undrar han.

Han konstaterar att han inte fått någon lön för det arbete som han utförde under 2014.

– Är det samma sak på andra enheter, att anställda inte fått sin lön för 2014? Om inte, varför inom överförmyndarenheten?

Han betonar att kommunen har ett ansvar att hjälpa de svagaste i samhället som är beroende av stöd från gode män och förvaltare.

– Därför bör ni stödja överförmyndarenheten och se till att den får resurser att klara av sina uppgifter som hittills skötts med bravur, skriver han.

Länsstyrelsen ska underrättas

Han påminner också om att länsstyrelsen är tillsynsmyndighet för överförmyndaren.

– Om de inte är underrättade så kommer de snart att bli det. Den här situationen är absolut oacceptabel för alla inblandade.

Kanslichef Elisabeth Aidemark försäkrar att kommunledningen kommer att svara på brevet.

– Vi har full förståelse för kritiken. Men vi har varit väldigt bra på att sköta det här under många år. Nu har vi en annan personalsituation, förklarar hon.

Målsättningen är nu att alla granskningarna ska vara klara före årsskiftet.

Överförmyndaren i Hässleholm har under lång tid haft två tjänster, en handläggare och en jurist. Den förre överförmyndaren Lars Johnsson (M) upprätthöll själv juristtjänsten eftersom han är advokat till yrket.

Per-Åke Purk har inte den juridiska uppgiften utan arbetar tio procent med att leda verksamheten, tillsätta gode män med mera. En jurist har därför anställts.

Bemanningen behöver fördubblas

Den tidigare handläggaren gick i pension i våras och en efterträdare började, men slutade efter kort tid. Därefter har tjänsten inte varit permanent tillsatt och samtidigt har alltså arbetsbördan ökat. Just nu är bemanningen utökad med tillfällig extrapersonal.

– Alla ensamkommande flyktingbarn ska ha en god man inom ett par dagar, berättar Per-Åke Purk, som också ständigt söker efter fler lämpliga gode män.

Inom kort ska den vakanta tjänsten tillsättas och om en månad utökas personalen med en handläggartjänst till. Men det räcker inte.

– Vi ska framöver diskutera ytterligare en handläggartjänst, berättar Per-Åke Purk.

Därmed skulle bemanningen fördubblas.

Purk känner sig själv fortfarande ny på sin post.

– Det har varit ett besvärligt år, säger han.

Berit Önell

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se