torsjö live

Byalag vill inte prata mer om torgtrafik

Byalag vill inte prata mer om torgtrafik

Tyringe byalag vill inte vara med i de fortsatta diskussionerna om hur trafiken kring torget i Tyringe ska utformas. Det bekräftar nu kommunens trafikingenjör Stina Janzon.

– Byalaget vill inte vara delaktiga, säger hon.

Den nya trafikriktningen kring torget har upprört många Tyringebor. 829 personer skrev på protestlistor som överlämnades till kommunen strax före mötet i torsdags.

De kommunala tjänstemännen har inte gått att nå för en kommentar i frågan efter mötet med Tyringe Byalag och Företagarna i Tyringe. Inte förrän sent på tisdagseftermiddagen då Stina Janzon svarade i sin chef Stefan Alvedals telefon.

Det är hon som håller i den fortsatta utredningen. Hon berättar att det finns flera förslag till lösningar av trafiksituationen.

– Vi ska titta på det här och det har vi inte gjort än. Jag vet inte vilket förslag det blir, säger hon.

Fanny Ekenstierna, till vänster, överlämnade, tillsammans med Christina Bonde. namnlistorna från Tyringe till Stina Janzon och Stefan Nilsson på kommunens tekniska avdelning före mötet i torsdags. Foto: Berit Önell
Fanny Ekenstierna, till vänster, överlämnade, tillsammans med Christina Bonde. namnlistorna från Tyringe till Stina Janzon och Stefan Nilsson på kommunens tekniska avdelning före mötet i torsdags. Foto: Berit Önell

Innan hon går vidare ska hon bland annat kontakta Skånetrafiken för att få besked om hur det blir med bussarna i framtiden.

Byalaget har tidigare framhållit busshållplatsen på Järnvägsgatan som huvudskälet till ändringen av trafikriktningen kring torget. Bussarna kan skymma sikten för bilister som kör ut från Torggatan. Nu har bussarna dock dragits in, så de enda bussar som går är ersättningstrafik när det är problem med tågen.

– Bussarna togs inte upp på mötet, säger Stina Janzon.

Istället diskuterades cyklisternas utsatta situation.

– Bilar parkerade ofta där den tidigare cykelbanan var. Det blev problem för cyklisterna och det var därför byalaget ville ha förändringen, förklarar Stina Janzon.

Den mystiska parkeringsrutan på Torggatan kan hon fortfarande inte förklara.

– Det var ingen på mötet som visste vem som gjort den. Vad jag vet är det inget som vi beställt. Sådant ska givetvis ingen annan göra på vår mark, säger hon.

Stolparna vid den nya gång- och cykelvägen är däremot uppsatta av kommunen.

När ett nytt förslag är klart ska det presenteras, hur och när är ännu inte bestämt. Men den här gången lovar kommunen att handlarna ska få vara med i hela processen.

Stina Janzon lovar också att föra vidare Frilagts synpunkter på att kommunen bör se till att någon tjänsteman är tillgänglig för att svara på medias frågor i ärenden som engagerar allmänheten, inte bara skicka ut en kommuniké och sedan låta alla ansvariga vara onåbara.

Berit Önell

Läs tidigare artiklar i ämnet:
21/9 Protestlistor mot ny trafikriktning i Tyringe
24/9 829 namn vill ha torgtrafik som förut
25/9 Locket på efter möte om torgtrafik
28/9 Trafiksituationen vid torget ses över igen

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se