torsjö live

Hotfull uppmaning att lägga ner Frilagt

Hotfull uppmaning att lägga ner Frilagt

– Om syftet är att skrämma mig så kommer den här personen att misslyckas. Det här gör mig bara ännu mer motiverad.

Det säger Berit Önell, redaktör för nättidningen Frilagt sedan hon fått ännu ett hotfullt sms.

Frilagts redaktör Berit Önell har fått ett sms med uppmaning att lägga ner Frilagt. Det kränkande ordvalet liknar väldigt mycket formuleringarna i det mordhot som hon och hennes familj utsatts för tidigare. Foto: Urban Önell
Frilagts redaktör Berit Önell har fått ett sms med uppmaning att lägga ner Frilagt. Det kränkande ordvalet liknar väldigt mycket det som användes i samband med mordhotet som hon och hennes familj utsattes för förra året. Foto: Urban Önell

För drygt ett år sedan, i samband med att Berit Önells granskningar av kommunen ledde till att hon blev av med jobbet som kommunreporter på Norra Skåne, blev både hon och hennes familj utsatta för mordhot. Också den gången via sms.

– Den här gången är det visserligen inget uttalat hot, men personen i fråga uppmanar mig, med ett mycket grovt språk, att sluta upp med Frilagt och tycker att jag ska söka socialbidrag i stället.

Ordvalet i detta nya sms är i stora drag detsamma som användes i samband med mordhotet. Båda är dessutom skickade via samma internettjänst, mobilt.org, dy.se och wap.infart.se, vilket gör att avsändaren kan vara anonym.

– Självklart tycker jag det är ytterst obehagligt att folk skickar anonyma sms och även om det inte finns något uttalat hot så är själva ordvalet hotfullt och dessutom mycket kränkande.

Berit Önell ser också ett klart samband mellan detta sms och det tidigare mordhotet.

– Uppenbarligen är det någon som känner sig rejält trampad på tårna av mina granskningar.

– Att reagera på det här sättet visar bara att den granskande journalistiken behövs och det gör mig bara ännu mer motiverad, fortsätter hon.

Berit Önell har gjort en polisanmälan om ofredande. Utredaren Hans Torebrink på polismyndigheten i Helsingborg har dock valt att lägga ned förundersökningen med motiveringen att brott inte kan styrkas då man inte anser att det går att spåra avsändaren. Varför ärendet hamnade i just Helsingborg är dock något av en gåta.

– Ja, det är märkligt och jag har faktiskt ingen bra förklaring, säger Rickard Glans, kommunikatör vid Helsingborgspolisen.

Tidningen har förgäves försökt nå mobilt@infart.se för att få en kommentar. Enligt deras hemsida finns det regler för hur sms-tjänsterna får användas, bland annat sägs det att hot och olagligheter inte får förekomma.

Gert Jacobsson

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se