Gruppen-3a-328x120

Kulturnämnden vill driva Markanhuset vidare

Kulturnämnden vill driva Markanhuset vidare

Markanhuset får troligen en fortsättning som fritidsgård med kulturinriktning i kommunal regi. Kulturnämnden vill driva verksamheten vidare efter jul. Om nämndens budget inte förändras finns också pengar för 2016. Men det är kommunfullmäktige som avgör Markanhusets framtid vid sitt budgetsammanträde den 30 november.

Kulturnämnden vill gärna driva Markanhuset vidare efter jul . Foto: Berit Önell
Kulturnämnden vill gärna driva Markanhuset vidare efter jul . Foto: Berit Önell

Efter Kulturföreningen Markans konkurs i juni låg verksamheten bara nere några månader. Sedan godkände kommunledningen en tillfällig lösning under hösten i kulturnämndens regi. Under tiden är det meningen att politikerna ska diskutera den framtida inriktningen och om verksamheten ska stanna i kommunens regi eller överlåtas till någon förening eller privat aktör.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

Helena Malje (S), ordförande i kulturnämnden, förklarar att det inte finns något formellt beslut i kulturnämnden om att driva Markanhuset vidare.

– Vi diskuterade frågan vid nämndens sammanträde i onsdags. Majoriteten förklarade att vi vill driva Markanhuset vidare och som jag förstår det var alla positiva, förklarar Helena Malje.

Hon berättar att många ungdomar har kommit till Markanhuset och att verksamheten har breddats under hösten. Antalet besökare har fördubblats och är nu cirka 50 varje dag.

I det dagliga utbudet ingår kafé, datorer, spel, grafitti, klättervägg, pingis, biljard, rockverkstad, replokaler för ungdomar som har egna band och studio för musikinspelningar. Därutöver finns ett samarbete med flera studieförbund och föreningar som har egna aktiviteter. Olika evenemang anordnas regelbundet, exempelvis ett tredagars lan förra helgen, konserter och loppis.

Helena Malje hoppas att kulturnämnden får fortsätta att driva verksamheten.

– Risken är att det blir ett uppehåll om någon annan ska ta över. Det är inte bra för ungdomarna, de kan lätt tappa förtroendet, säger hon.

Kulturnämnden beslutar om sin driftsbudget först i januari.

Berit Önell

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se