Gruppen-3a-328x120

Biskopen gästade Tyringe

Biskopen gästade Tyringe

Det var god uppslutning i Kyrkans hus i Tyringe när biskop Johan Tyrberg från Lund kom på besök.

– Tyringe har en speciell plats i mitt hjärta, medgav biskopen.

Biskop Johan Tyrberg kom hem till sin barndomsby när han besökte Tyringe på onsdagskvällen. Foto: Urban Önell
Biskop Johan Tyrberg kom hem till sin barndomsby när han besökte Tyringe på onsdagskvällen. Foto: Urban Önell

Det är nämligen i Tyringe som Johan är född. Fram tills dess att han var fyra år bodde  familjen Tyrberg i en tvårummare på Stenbocksgatan. Pappa Staffan arbetade på Skånska banken. Det var här i Tyringe släkten tog sig namnet Tyrberg, vilket anspelar på ortsnamnet. Johan har också gjort sin värnplikt på T4 i Hässleholm.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

Föredraget med rubriken: ”Från dop i Tyringe kyrka till biskop i Lunds stift”, handlade om Johan Tyrbergs personliga livsresa: Om de orter han bott på, om hur hans egen personliga tro på Gud växte fram, om hur han kom fram till övertygelsen att det var präst han skulle bli, och om hur han till sist valdes till biskop för Lunds stift.

– Det är ett otroligt spännande uppdrag, jag får träffa många nya och olika sorters människor, förklarade han.

Han har ansvar för över 900 000 av Svenska kyrkans medlemmar och är högste chef för cirka 3 000 anställda.

– Min uppgift som ledare är att stödja och bygga levande församlingar – inte att peka med hela handen.

Förutom de inomkyrkliga uppgifterna, som bland annat handlar om att utveckla gudstjänstlivet och ledarskapet, är biskopen angelägen om att Svenska kyrkan ska engagera sig i samhällslivet. Han medgav dock att behoven är stora och förväntningarna på kyrkan ökar allt mer.

– Nästa vecka ska jag möta gränspolisen och Migrationsverkets personal i Malmö. Frågan är hur vi som kyrka kan vara med och möta den stora utmaning som det innebär att så många människor nu bultar på vår dörr och säger: Hjälp mig! Hur visar vi då på Jesu kärlek?

Biskopen fick också frågan om hur han ser på det ökande antalet muslimer i Sverige till följd av flyktingströmmarna.

– Om jag är trygg i min tro vågar jag också möta människor med en annan tro. Det är i sådana möten vi växer som människor.

Under pressträffen före föredraget fick Johan Tyrberg också frågan om Svenska kyrkan aktivt stödjer förföljda kristna i länder som Syrien och Irak. Han bekräftade att det finns ett sådant stöd, som utformas efter önskemål från de lokala kyrkorna.

Urban Önell

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se