torsjö live vers2

HIF Klinten räddas med förlustbidrag

HIF Klinten räddas med förlustbidrag

Handikappidrottsföreningen Klinten får 275 000 kronor i kommunalt förlustbidrag och räddas därmed från konkurs.

– Det är en oerhört viktig verksamhet och Klinten behöver finnas kvar som förening, säger kommunstyrelsens ordförande Lena Wallentheim (S).

Kommunstyrelsens arbetsutskott var helt enigt i beslutet. Ett starkt skäl till välviljan var att föreningen inte tidigare haft ekonomiska problem under sina 30 års verksamhet.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

300 medlemmar i Klinten, de flesta barn och ungdomar med funktionsnedsättning, erbjuds sport, kultur och sociala aktiviteter.

Kommunen räddar HIF Klinten efter den stora förlusten på pjäsen Människohästar på Hovdala. Foto: Urban Önell
Kommunen räddar HIF Klinten efter den stora förlusten på pjäsen Människohästar på Hovdala. Foto: Urban Önell

Den ekonomiska kristen uppkom i HIF Klintens kulturverksamhet där sommarprojektet Människohästar på Hovdala gick med över 500 000 kronor i förlust. Föreningen begärde från början 350 000 kronor i förlustbidrag, men reviderade sin ansökan efter att ha fått in medel från andra håll.

I beslutsunderlaget betonar kommunen att föreningen gjort en felaktig riskbedömning, främst för att kalkylen var beräknad på fullsatt tält vid alla föreställningarna, och att räddningsaktionen får ses som en absolut engångsföreteelse.

Kommunledningen har också haft en dialog med fritidsförvaltningen om behovet av utbildning i ekonomi och redovisning i föreningslivet.

– Det är ideella krafter som kan behöva stöttning. Vi vill ha ett förebyggande arbete så att inte andra föreningar hamnar i samma situation, säger Lena Wallentheim.

HIF Klintens ordförande Kennet Rosén är glad och lättad efter beskedet på onsdagen.

– Tack var detta kan vi fortsätta utan att inskränka verksamheten, säger han.

Anledningen till att skulden minskade var också att föreningen fick pengar tillbaka från en försäkring som avslutats och att både enskilda och företag bidragit med gåvor.

– Vi har fått ett enormt stöd. Vi visste att vi hade stort stöd för det vi gör, men det visade sig vara långt större än vi trott, säger Kennet Rosén.

Han konstaterar också att föreningen får lära sig av det som skett.

– Vi får vara lite mer försiktiga i framtiden och se över hur vi jobbar när vi tar oss an nya projekt. Men kulturprojektet hade gått plus i fyra år i rad, därför var det ganska förvånande att det blev som det blev. Vi hade haft dyrare projekt tidigare och dessutom under bar himmel, denna gång hade vi tält så vi trodde nog det var säkrare. Men det var inte bra att vi var tvungna att fatta beslut om satsningen innan vi visste vilka intäkter vi kunde få. Sedan fick vi inte det vi hade hoppats på i förväg och dessutom svek publiken, förklarar han.

Berit Önell

EU-val 2024

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se