torsjö live vers2

Elever först att vandra nya höjdarleden

Elever först att vandra nya höjdarleden

Eleverna var först på den nya utsiktsbron som fick klart godkänt av dem. Foto: Thomas Lindahl
Eleverna var först på den nya utsiktsbron som fick klart godkänt av dem. Foto: Thomas Lindahl

Ett gäng fjärde- och femteklassare från Tormestorps skola var de första som njöt av utsikten från en ny utsiktsbro på Höjdarnas höjdarled vid Hovdala. Bron stod klar på onsdagen och på torsdagen provvandrade eleverna delar av Höjdarnas höjdarled som fick tummen upp av dem.

De var ute hela dagen och vandrade långt. Vid Tullkvarn, på backen ovanför Boketorp, nära Hovdala slott, möttes de av bland andra Lars-Erik Williams, ekolog på stadsbyggnadskontoret, och Bjarne Öhrling, projektledare på Hovdala vandringscentrum.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

– Det var en rolig dag. Ungarna tyckte det var kul och var stolta över att vara först på utsiktsbron, berättar Lars-Erik Williams som betonar att det är viktigt att skolbarn kommer ut mer i naturen.

Nära bron ligger Tullkvarns ruin. En liten bit därifrån finns en nybyggd utsiktsplattform och intill den bord och bänkar.

En ny bro har också byggts över den restaurerade bäcken. Foto: Lars-Erik Williams
En ny bro har också byggts över den restaurerade bäcken. Foto: Lars-Erik Williams

Eleverna passerade också en mindre bro över en restaurerad bäck som varit torrlagd i 90 år, men nu blivit en liten fors som sedan rinner ut i Hovdalaån vid slottet.

Höjdarleden kommer att byggas vidare med bland annat spänger i blöta områden längs Brönnestadsån och broar över en bäck vid Dalleröd. Nära Dalleröd ska en ny stig dras genom en ravin. Vid Solhem ska en lång trappa byggas från Skåneleden nära stranden vid Guldkusten och upp på kullen där det finns en jaktstuga.

– Där har varit en trappa tidigare men den har förfallit, berättar Lars-Erik Williams.

I den del av leden som går genom Göingeåsens naturreservat planeras en ny stig och en bro över en bäck.

Höjdarnas höjdarled är en av fyra leder i området som delvis ska knytas samman och bilda Hovdalaleden, en led på totalt 55 kilometer. Kommunens förhoppning är att denna led ska certifieras som en av Europas bästa vandringsleder.

Berit Önell

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se