torsjö live

Kommunen tog ner nät med döda småfåglar

Kommunen tog ner nät med döda småfåglar

Nätet där småfåglar fångades och dog i ett träd på Järnvägsgatan i centrala Hässleholm har nu tagits ner. Personal från kommunens tekniska förvaltning var på plats med en lift på måndagen och klippte ner nätet.

– Det borde polisanmälas, säger miljöåklagare Lars Magnusson som menar att det bör vara fråga om jaktbrott.

En av de döda fåglarna i nätet såg ut att vara en mes, kanske en blåmes. Foto: Anders Linus Larsson
En av de döda fåglarna i nätet såg ut att vara en mes, kanske en blåmes. Bilden togs på måndagsmorgonen medan nätet var kvar i trädet. Foto: Anders Linus Larsson

För åklagarens del spelar det inte någon roll att brottsligheten nu har upphört.

– Så är det ofta med våra utredningar. Det är viktigt att brott anmäls så att det kommer in i statistiken vad som hänt, säger Lars Magnusson.

Kommunen och butiken Carl Andersson kom överens om att sätta upp nätet för att hindra fåglar att sätta sig i trädet eftersom de skitade ner butikens trappa. Trots samtal från allmänheten om döda småfåglar redan för nio månader sedan har nätet fått sitta kvar. Uppgifterna om döda fåglar finns dokumenterade i mejl.

Men först när Frilagt ringt till parkförvaltaren Gunnar Swärdh på tekniska förvaltningen i fredags fick personalen order att ta ner nätet.

De ansvariga har alltså vetat att fåglar fångas och dör och medvetet låtit det fortsätta. Därmed kan ett jaktbrott ha begåtts.

– När de vet att fåglarna dör har de åtminstone varit likgiltiga inför faktum och det räcker, säger Lars Magnusson.

I första hand gäller det brott mot jaktförordningen. Det kan också vara aktuellt med brott mot artskyddsförordningen, men där är åklagaren mer osäker.

– Då handlar det bland annat om att avsiktligt störa fåglars viloplatser och det är lite mer långsiktigt, säger han.

Han förklarar att tillsynsmyndigheten, i det här fallet länsstyrelsen, i första hand borde ha gjort en polisanmälan, om det misstänkta brottet var känt. Men också allmänheten kan givetvis anmäla.

Även Kenneth Bengtsson, vice ordförande i Skånes ornitologiska förening, överväger en polisanmälan.

– Det här har pågått länge, säger han och konstaterar att det är lättare för de ansvariga att ignorera allmänhetens larm än uppmärksamhet i media.

Berit Önell

Läs tidigare artikel i ämnet:
19/12 Kommunen låter fåglar dö i olagligt nät

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se