torsjö live

Paviljongen ska belysas med strålkastare

Paviljongen ska belysas med strålkastare

En upplyst musikpaviljong kommer att möta förbipasserande på Vankivavägen, Hässleholms norra infart, på onsdag i nästa vecka. Leif Henningson och Evert Storm som engagerat sig för paviljongens och parkens bevarande och bland annat arrangerade flera konserter där i augusti-september, har fått tillstånd av kommunen att sätta upp strålkastare som belyser byggnaden under två timmar.

Musikpaviljongen får belysning på onsdag kväll. Foto: Berit Önell
Musikpaviljongen får belysning på onsdag kväll. Foto: Berit Önell

Leif Henningsson berättar att han kom på tanken att lysa upp paviljongen genom en dröm.

– Jag drömde om paviljongen som en fin infart till stan. Då fick jag en idé att ordna belysning, berättar han.

På morgonen ringde han direkt till Evert Storm, som gillade hans idé.

– Det kommer att bli vackert upplyst vid infarten, säger Evert.

De båda ser också belysningen som ytterligare en manifestation till försvar för paviljongen och dess placering i Officersparken.

– Vi belyser frågan när vi lyser upp byggnaden och samtidigt visar vi hur vackert området är, säger de.

De funderade på att göra något mer vid tillfället, kanske med diktläsning och ett tapto på trumpet. Men kommunen meddelade att sådant får vänta tills beslut om paviljongens framtid har fattats.

Om kampen lyckas och Jakob Karlssons planer på femvåningshus i parken stoppas vill Leif Henningsson och Evert Storm gärna att paviljongen ska få permanent belysning kvällstid.

– Kommunen har inte tagit vara på den här miljön tidigare, det borde man göra bättre i framtiden, säger de.

De hoppas också på fortsatta konserter och andra evenemang i musikpaviljongen.

– Men det hade varit bra med någon slags intresseförening som höll i det, vi orkar inte hur länge som helst, säger Evert.

Fem lampor, två strålkastare på 1 000 watt och två på 500 watt samt en speciallampa på golvet inuti paviljongen, ska göra att paviljongen syns så bra den kan mellan klockan 17 och 19 på onsdag. Belysningen bekostas av sponsorer.

Som Frilagt tidigare berättat har kommunen beslutat att sälja Officersparken till Jakob Karlsson för en miljon kronor. Enligt köpeavtalet sker tillträde till fastigheten först när paviljongen flyttats. Detaljplanen säger att den ska bevaras genom att flyttas om parken ska bebyggas, förslagsvis till kaserngården strax intill parken. En flytt verkar dock bli dyrare än köpeskillingen, något kommunen inte hade undersökt innan köpet gjordes upp. Cirka 3 000 personer har skrivit på namnlistor för att parken ska bevaras med paviljongen på sin nuvarande plats.

Kommunfullmäktige tar måndagen den 25 januari upp en motion från Sverigedemokraterna om att ändra detaljplanen så att bostadsbyggande förbjuds och parken och paviljongen bevaras.

Berit Önell

 

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se