torsjö live vers2

Hemlösas dag firas i Hässleholm

Hemlösas dag firas i Hässleholm

På onsdag, den 20 januari, firas Hemlösas internationella dag i Hässleholm. Alla hemlösa är då välkomna till Örtagården i Hässleholms församlings lokaler där en god middag serveras klockan 18.30. Gruppen Hemlösa i Hässleholm, som delar ut frukost till hemlösa i samma lokal varje lördag, står bakom initiativet som finansieras av frivilliga gåvor.

Hemlösa i Hässleholm bjuder hemlösa på middag på onsdag kväll, på bilden en del av de engagerade i gruppen.
Hemlösa i Hässleholm bjuder hemlösa på middag på onsdag kväll. Några av de engagerade i gruppen är, stående från vänster, Ann-Charlott Svensson, Petra Göransson, Carina Kilponen, Ingela Hansson och Camilla Andersson, sittande från vänster, Therese Ådahl, Jeanette Möller samt Eva Friis.

Hemlösas internationella dag har instiftats av gruppen hemlosa.se i Stockholm.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

– Vi läste om att den här dagen hade utnämnts och tänkte att vi ville göra något för våra vänner här i Hässleholm också, säger Ingela Hansson, en av initiativtagarna.

Det blir en riktigt fin middag med dessert och gotter efter. Alla som är engagerade i verksamheten för de hemlösa är också välkomna, men får själva betala för maten. Totalt beräknas mat för cirka 35 personer.

– Vi är noga med att betala för oss, men tycker att det är viktigt att vara med och umgås. Vi träffas nästan aldrig alla samtidigt heller, förklarar Ingela.

Det finns inget särskilt program planerat, utöver maten.

– Det blir mat, prat, glädje och säkert någon tår också, säger Ingela.

De har vädjat om särskilda gåvor till middagen, men inte fått in så mycket.

– Vi har pengar på kontot, men hoppas att det snart kommer in mer så att vi kan köpa hygienartiklar och annat som de hemlösa behöver.

Cirka 20 personer arbetar ideellt genom Hemlösa i Hässleholm, HIH, som också har en grupp på Facebook. De har kontakt med cirka 40 personer som är utsatta, alla är dock inte hemlösa.

I slutet på januari har gruppen möte för att planera inför framtiden. Då kommer ett förslag om ett Hemlösas hus att tas upp.

– I Hässleholms stänger nästan allt klockan 18. De hemlösa skulle behöva någonstans att gå mellan klockan 18 och 21 då kommunens jourboende öppnar. Om kommunen hjälper oss med en lokal har vi folk så vi kan bemanna en sådan verksamhet, säger Ingela.

Hemlosa.se är en kristen ideell rörelse som arbetar med att på olika sätt hjälpa hemlösa. Inititativtagaren Kavian Ferdowsi har själv levt som hemlös efter att som kristen konvertit flytt från Iran.

Berit Önell

EU-val 2024

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se