Gruppen-3a-328x120

Film visar var föroreningen kommer ifrån

Film visar var föroreningen kommer ifrån

Föroreningen som värmer upp Sötekärrsbäcken kommer troligen i riktning från reningsverket. I helgen syntes missfärgat vatten röra sig ut från den södra kanten av bäcken vid Hovdalavägen. Linus Jepsson lyckades fånga det på film.

Föroreningarna kom från kanten av bäcken i riktning från reningsverket.
Föroreningarna kom från kanten av bäcken i riktning från reningsverket.

Frilagt har tidigare berättat om bäcken som inte frös i vinterkylan, trots att övriga vattendrag i närheten var isbelagda. Frilagts termometer visade sju plusgrader i ytvattnet när det var tre-fyra minusgrader ute. Miljökontorets mätningar visade nio plusgrader när det var ännu kallare i luften. Då var en ännu större del av bäcken också isfri.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

– En gåta, enligt miljöchef Sven-Inge Svensson som dock förutsatte att reningsverksbolaget Hässleholms vatten inte kunde ha med saken att göra.

Annelie Johansson, miljödirektör på länsstyrelsen, drar slutsatsen att något tillförs bäcken och har uppmanat miljökontoret att undersöka vad det är.

Länsstyrelsens vattenprover i april 2015 visade dessutom kraftiga föroreningar i bäcken, bland annat bakterier, kväve och fosfor, tungmetaller, höga salthalter och kalcium. Linus Jepssons brunn har förhöjda halter av till stor del samma ämnen. Ännu högre föroreningshalter av samma slag uppmättes i brunnen vid hans tidigare hus, som han tvingades riva för att Hässleholms vatten hävdade skyddsavstånd kring reningsverket.

Fram tills i helgen har det inte varit möjligt att se att något rinner till bäcken. Men på lördagen framträdde en gulaktig missfärgning tillsammans med järnutfällningar som i omgångar rörde sig från kanten i sydöst ut i bäcken.

Temperaturen i vattnet hade då sjunkit, trots att vädret blivit mildare. Vid föroreningen visade termometern åtta grader och vid andra sidan sidan sju grader.

– Märkligt att temperaturen skiftar. Man borde undersöka vad som orsakar problematiken. Trots allt har den varit känd sedan jag tog proverna i min gamla brunn 2012, säger Linus Jepsson.

Se filmen här:

Berit Önell

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se