Gruppen-3a-328x120

Fotbollsakademi ska ge bättre skolresultat

Fotbollsakademi ska ge bättre skolresultat

Från och med i höst kan 26 grundskoleelever antas till fotbollsakademi på Västerskolan tack vare ett samarbete mellan Malmö FF och Hässleholms kommun. 

Målsättningen är att eleverna ska förbättra sina skolresultat samtidigt som de får satsa på fotbollsträningen. MFF ställer upp med kvalificerade fotbollstränare som leder träningarna tillsammans med instruktörer från Västerskolan där det redan finns en fotbollsprofil.

På Västerskolans webbsida kan intresseanmälan till fotbollsakademin göras redan nu.
På Västerskolans webbsida kan intresseanmälan till fotbollsakademin göras redan nu.

Samarbetet har diskuterats och planerats en tid, men på onsdagen fattades det definitiva beslutet i kommunstyrelsen. Det blev också ett tillägg i formuleringarna, ett förtydligande om att fotbollsakademin är öppen för både flickor och pojkar.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

– Vi från barn- och utbildningsnämnden har jobbat intensivt för det här och ser det som ett sätt att lyfta skolresultaten, sa ordförande Joachim Fors (S ) vid en presskonferens om satsningen.

Per Ågren och Hans Zielinski från Malmö FF kunde berätta att verksamheten fått just det resultatet på andra orter. MFF har snart tio års erfarenhet av fotbollsakademier.

– I Malmö är i snitt 70 procent av eleverna i årskurs nio behöriga till gymnasiet. I våra fotbollsakademier är det 98 procent, berättade Per Ågren.

Orsakerna är både att ungdomar som rör på sig blir piggare, koncentrerar sig bättre och lär sig lättare och att fotbollen används som ett verktyg för att motivera. För att få delta i träningarna måste eleverna sköta skolarbetet.

– Den som ligger efter med studierna får hoppa över en träning och läsa istället, förklarade Hans Zielinski.

Även föräldrarna engagerar sig mer än i den vanliga skolan. De får besked att de förväntas delta i föräldramöten och nästan alla kommer också.

MFF gör satsningar i området som de anser intressanta.

Joachim Fors (S), ordförande i barn- och utbildningsnämnden, till vänster, och Per Ågren från MFF var nöjda m,ed överenskommelsen om en fotbollsakademi på Västerskolan. Foto: Berit Önell
Joachim Fors (S), ordförande i barn- och utbildningsnämnden, till vänster, och Per Ågren från MFF var nöjda med överenskommelsen om en fotbollsakademi på Västerskolan. Foto: Berit Önell

– I Hässleholm har vi mött engagemang från både kommunledning och skolledning och dessutom intresserade fotbollsklubbar. Det är de som till stor del kommer att dra nytta av det här. MFF är inte här för att hitta spelare utan det är framför allt meningen att de ska stanna i de lokala klubbarna, sa Per Ågren.

Lars-Göran Edfors och Dan Olofsson från Västerskolans fotbollsprofil kommer att fortsätta med denna och arbeta parallellt med fotbollsakademin.

– Skillnaden nu blir att MFF kommer in med sin kompetens, förklarade Lars-Göran Edfors.

Elever som inte kommer in på fotbollsakademin kan alltså fortfarande söka fotbollsprofil på Västerskolan.

Kostnaden för fotbollsakademin beräknas till 350 000 kronor per år när den är fullt utbyggd för årskurs sju-nio.

Fotbollsträningen ingår i idrottsämnet som har fler timmar på en fotbollsakademi än i vanliga skolan. Träningslära, etik och moral, kost och skadeförebyggande moment ingår också i undervisningen.

Fotbollsakademin riktar sig till årskurs sju-nio. Elever som går i årskurs sex kan anmäla sitt intresse på Västerskolans hemsida. Provspel kommer att ske och utifrån det rekommenderas eleverna att söka. Provspelet avgör dock inte vilka som kommer in.

Den 2 mars klockan 18 hålls ett informationsmöte om fotbollsakademin i Västerskolans aula.

Här finns Västerskolans webbsida med mer information och intresseanmälan.

Berit Önell

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se