torsjö live vers2

Tommy Nilsson vill värna miljön

Tommy Nilsson vill värna miljön

Före detta kommunalrådet Tommy Nilsson (S), som valdes till ordförande i Göingebygdens biologiska förening vid årsmötet i måndags, säger till Frilagt att han har lämnat politiken bakom sig och nu ska arbeta aktivt för att värna natur och miljö.

Cirka 60 av föreningens över 800 medlemmar deltog i årsmötet där Arne Gustavsson också avgick ur styrelsen efter 49 år, varav 41 år som ordförande. Lars Jonsson efterträdde honom. Övriga i styrelsen är Lennart Björkquist, Lennart Mattsson, Ulrika Lindblad, Johan Falk och Bo-Göran Andersson.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

Efter förhandlingarna visade Thomas Johnsson naturbilder från Kappadokien i Turkiet.

Ordförandeposten i GBF har det senaste verksamhetsåret varit vakant.

Tommy Nilsson vet att det finns de som ifrågasatt hans kandidatur på grund av hans politiska bakgrund, men vill gärna lugna dem.

– Jag kommer inte att ta någon politisk hänsyn, lovar han.

GBF är remissinstans i miljöfrågor och dess ordförande är en av flera företrädare som deltar i möten med kommunala politiker och tjänstemän.

– Jag lämnade politiken helt för två och ett halvt år sedan och känner att jag har frigjort mig från den. Det finns ingen intressekonflikt. Jag brukar säga att jag har suttit i karantän och är avgiftad. Nu tycker jag att jag kan ta på mig lite nya uppdrag där jag får göra något jag är intresserad av, säger Tommy Nilsson.

Han har i många år varit naturintresserad, studerar gärna blommor och insekter, men även fåglar och har fotograferat mycket.

– Jag har också ett jättestort intresse för att värna miljön. Som politiker får man göra prioriteringar och avvägningar och kan komma i konflikt med sig själv. Nu får jag lättare att köra en rak linje, utifrån vad medlemmarna tycker, det är dem jag företräder, säger han.

Han har varit medlem i GBF länge, men på grund av sitt politiska engagemang inte åtagit sig några uppdrag.

– Att vara ordförande i GBF är en jättestor utmaning. Jag kan inte föra arvet vidare på samma sätt som Arne Gustavsson med flera, men kommer givetvis att hålla kontakt med dem, sedan jag får göra det utifrån mitt perspektiv, säger han.

Han hoppas att hans kunskap om den politiska organisationen också kan vara värdefull för föreningen.

Tommy Nilsson är idag också ordförande i Hesslecity. Hans fru Lena Nilsson är fortfarande aktiv i politiken, bland annat som ordförande i socialnämnden.

Berit Önell

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se