Gruppen-3a-328x120

Qpoolens simhall tvingades stänga

Qpoolens simhall tvingades stänga

Qpoolens simhall i Hässleholm tvingades på måndagsmorgonen stänga på grund av att gränsvärdet för bundet klor i vattnet nåddes. Halterna blir högre ju smutsigare vattnet är.

– Folk har svårt att förstå att de måste duscha innan de badar i bassängen. Det är inte första gången vi måste stänga, det har hänt lite oftare på senare tid, säger Monica Lundström, biträdande föreståndare för badet.

Qpoolens simhall fick stänga på måndagen på grund av för höga halter bundet klor. Foto: Berit Önell
Qpoolens simhall fick stänga på måndagen på grund av för höga halter bundet klor. Foto: Berit Önell

Troligen kommer badet att öppna igen på tisdagen.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

– Det är högst troligt. Vi får se vad vattenproverna visar. Vi har inte tömt bassängerna, men omsätter lite mer vatten för att rena det, förklarar Monica Lundström.

Gränsvärdet för bundet klor, som alltså bildas när smuts i det klorerade vattnet tas om hand, är 0.40 ppm. Vid det värdet stänger simhallen alltid.

– Det är en gammal anläggning, men om folk sköter hygienen funkar den. Annars har den inte riktigt den kapacitet som behövs, berättar Monica Lundström.

Under sportlovet i förra veckan hade Qpoolen en kampanj om vikten av god hygien. Men det räckte inte. Sportlovet innebar också extra många badgäster. På söndagen hade simklubben S71 dessutom klubbmästerskap och då blev det för mycket.

Simhallen har också haft problem med ett stort antal ensamkommande flyktingbarn som inte följt reglerna för ordning och hygien och inte heller förstått språket. Men enligt Monica Lundström har det nu löst sig.

– Vi har fått bukt med det tack vare timanställda killar med rätt språkkunskaper och även extra personal på helgerna. Det har slagit väl ut, säger hon.

Hon bedömer att det är många andra som inte duschar ordentligt före badet.

– Alla verkar ha svårt för att duscha, det är ett allmänt problem och det förekommer inte bara i Hässleholm. Många är mer noga med att duscha efter att ha badat för att bli av med kloret. Men det är viktigare att duscha före, ju smutsigare folk är desto mer klor går det åt, om vi bara kunde få folk att förstå det, säger hon.

Berit Önell

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se