Gruppen-3a-328x120

Polisen satsar på medborgardialog

Polisen satsar på medborgardialog

Dialog med allmänheten är en del av polisens nya organisation. Några nya resurser tillsätts dock inte utan den redan hårt ansträngda poliskåren ska omprioritera för att hinna med.

Under torsdagen finns polisen på Stortorget i Hässleholm klockan 16-19 med bland andra kommunpolis Anders Swensson, som leder Hässleholmspolisens förebyggande arbete. Även polisvolontärer och företrädare för kommunen och Brottsförebyggande rådet medverkar.

Tanken är att invånarna ska få möjlighet att lämna synpunkter och önskemål till polisen, exempelvis om hur de upplever tryggheten i samhället. Den så kallade medborgardialogen ska hållas på flera orter i kommunen. Synpunkterna ska sedan ställas samman och jämföras med brottsstatistiken.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

– Detta ska nästa år leda till någon form av medborgarlöfte utifrån den lokala problembilden, säger Anders Swensson.

Löftet kan innebära att polisen omprioriterar resurser för att uppfylla de behov som framkommer i dialogen.

Kommunen ska också vara delaktig.

– Från kommunens sida kan det handla om bättre belysning, staket eller farthinder, säger Anders Swensson.

Han förklarar att målsättningen i den nya organisationen är att polisen ska arbeta mer förebyggande. Några extra resurser tillsätts dock inte utan några lokalpoliser ska avsättas inom den knappt 100 poliser stora styrkan i Hässleholm.

– Tyvärr är antalet som arbetar med detta lite flexibelt just nu. Men målsättningen är att en handfull individer ska arbeta förebyggande på heltid, säger Swensson.

Han konstaterar att belastningen är mycket hög på Hässleholmspolisens just nu, liksom på många andra platser. Fler poliser skulle behövas.

– Det är mer än ansträngt just nu, säger Swensson och konstaterar att kärnverksamheten ändå måste prioriteras högst.

Berit Önell

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se