torsjö live

Rekordpublik såg riddare på Hovdala

Rekordpublik såg riddare på Hovdala

Riddare Avalon från Glimmingehus var ett av de stiliga ekipagen i SM i tornerspel vid Hovdala slott. Foto: Urban Önell
Riddare Avalon från Riddarsällskapet Silfverfalken på Österlen, som hör hemma på Glimmingehus, var ett av de stiliga ekipagen i SM i tornerspel vid Hovdala slott. Foto: Urban Önell

Medeltidsmarknad och SM i tornerspel på Hovdala lockade under helgen rekordpublik, uppskattningsvis mellan 12 000 och 14 000 personer.

Slottschef Jens Olsson och projektledare Sandra Anderberg förklarar det med det fina vädret, utökad marknadsföring till barnfamiljer i Malmöområdet och det faktum att evenemanget efter fem gånger på Hovdala blivit etablerat här.

Rekordpubliken hade mycket att titta på under medeltidsdagarna.
Rekordpubliken hade mycket att titta på under medeltidsdagarna.

Solen gassar från en klarblå himmel och det är trångt mellan marknadsstånd, medeltidsmusiker, gycklare och vapenlekar. Många i publiken är klädda i medeltidsdräkter.

Elias Nilsson, till höger, och Pevar Aso provade på bågskytte.
Elias Nilsson, till höger, och Pevar Aso provade på bågskytte.

Barn kan få klä sig som riddare och fotograferas till häst. Det finns också möjlighet att provskjuta pilbågar, armborst och kasta yxa.

– Jättekul, säger Pevar Aso, tolv år, som testar bågskytte för första gången tillsammans med sin kompis Elias Nilsson, tio.

Den som vågar kan få provsmaka medeltidsmat och lära sig hur den tillagades.

Lena Nilsson från Hästveda sitter och tar igen sig i skuggan en stund. Annars står hon i sina varma medeltidskläder och säljer senap, honung och andra hemgjorda produkter från Ottarps Torp.

Modern teknik kan vara bra även för medeltida knallar.
Modern teknik kan vara bra även för medeltida knallar.

Miljön med slottet och de natursköna omgivningarna passar perfekt till arrangemanget. Det mesta känns väldigt genuint. Ibland överraskar dock nutida tillbehör. ”Swish” står det på skyltar här och där. Med modern teknik kan även knallar på en medeltidsmarknad slippa hantera kontanter.

Daniel och Hanna tillhör dem som använder Swish när de säljer torkad frukt och mössor med mera som är tillverkade med nålbindningsteknik.

– Stickningen kom inte förrän på 1400-1500-talet, men nålbindning fanns före 1 000-talet, berättar Daniel.

På tävlingsbanan bakom slottet gör Sveriges riddare upp

Danile säljer mössor som inte är stickade utan tillverkade i den betydligt äldre nålbindningstekniken.
Daniel säljer mössor som inte är stickade utan tillverkade i den betydligt äldre nålbindningstekniken.

om vem som är skickligast i olika tävlingsgrenar, till häst och med vapen i hand. Svenskt mästerskap för riddare till häst kallas också Rikstornering. I år deltar ett 40-tal ekipage, både individuellt och i lag.

Deltagarna har särskilda riddarnamn och sköldar med sin symbol och sina färger. De rider snabbt, skjuter pilbåge från hästryggen, fångar ringar, klyver äpplen och morötter och spetsar kuddar med svärd, spjut eller lans. Riddarna tävlar också om titlarna ridderligaste riddaren, bäste yngling och stiligaste ekipaget.

Dammet yr och publiken jublar och applåderar, påhejad av speakern.

Det ser ibland farligt ut, men riddarna har för det mesta god kontroll på sina hästar. På fredagen inträffade dock en incident då en av hästarna på tävlingsbanan blev stressad och tog sats för att hoppa över staketet. Istället brakade ekipaget rätt igenom staketet och knuffade omkull en av funktionärerna. Allt gick dock bra, ingen blev skadad och hästen kunde fortsätta tävla på lördagen.

– Vi har sjukvårdspersonal på plats som kollade funktionären och även hästen blev undersökt, berättar projektledaren Sandra Anderberg.

Hon förklarar att hästarna är rutinerade och vana vid folk och ståhej, men

Bakom rustningen döljer sig Elliott Lundgren från Vellinge.
Bakom rustningen döljer sig Elliott Lundgren från Vellinge.

att det bara är en gång om året de tävlar i ett så stort sammanhang som SM.

– Tävlingsnerverna märks ibland, de tycker också att det är spännande och roligt, säger hon.

En bågskytt föll också av sin häst under uppvisning framför stallet, men även det gick bra.

– Vi är oerhört tacksamma att inget allvarligt någonsin hänt under tornerspelen på Hovdala, säger Sandra Anderberg och konstaterar att arrangörerna också haft tur med vädret under alla år.

Slottschef Jens Olsson är nöjd på lördagseftermiddagen när bara ett par timmar återstår av två intensiva medeltidsdagar.

– Det har varit mycket att göra, men helt fantastiskt, säger han.

Han uppskattar publiken till mellan 12 000 och 14 000 personer, jämfört med det tidigare rekordet på cirka 10 000. Han tror att marknadsföringen i

Slottschef Jens Olsson är mycket nöjd med årets medeltidsdagar.
Slottschef Jens Olsson är mycket nöjd med årets medeltidsdagar.

Malmö har lockat hit många från södra Skåne, men även reklamfilm på pågatågen både i fjol och i år har nog hjälpt till.

– Facebook har också blivit en jätteviktig marknadsföringskanal för både tornerspelen och slottet, säger Jens Olsson.

Hovdala Medeltidsdagars Facebook-sida har nära 3 000 följare.

Jens Olsson berättar också att riddarna gärna vill vara på Hovdala.

– Känslan av äkthet och autencitet är hög här. Vi behöver inte bygga några kulisser, vi har ett riktigt medeltida slott, säger han.

Han kan också meddela att alla bortsprungna barn, och även några föräldrar, återfunnits. Den utlovade auktionen av borttappade barn, som annonseras på en skylt på logväggen under medeltidsdagarna, kan därmed ställas in.

Berit Önell

Det är en konst att fånga ringarna, här riddare Silverlilja från Skånska Björnens riddare med Hovdala slott som hemmaarena.
Det är en konst att fånga ringarna, här riddare Silverlilja från Skånska Björnens riddare med Hovdala slott som hemmaarena.
Riddare Spjuthök, främst, tog silver i individuellt klassiskt tornerspel medan riddare Andreas Falk, bakom honom till vänster, från Silfverfalken på Österlen knep bronset. Vinnare blev Sir Wilhelm Erövraren från Arboga Raedarius.
Sir Wilhelm Erövraren från Arboga Raedarius, främst, tog guld i individuellt klassiskt tornerspel medan riddare Andreas Falk, bakom honom till vänster, från Silfverfalken på Österlen knep bronset.

Hovdala medeltid8

Hovdala medeltid15

Hovdala medeltid7

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se