torsjö live vers2

Audition inför Torsjö Live

Audition inför Torsjö Live

14 förväntansfulla mindre kända artister, de flesta unga, deltog på onsdagskvällen i en audition inför musikfestivalen Torsjö Live. Totalt blev 17 personer bedömda av juryn i kulturhusets blå salong och fem av dem går till final i Torsjö Live Award den 2 juli. På festivalen röstar publiken fram en vinnare som får ett pris på 10 000 kronor.

Lovisa Linde, 20, är en av fem finalister i Torsjö Live Award och får spela på stora scenen den 2 juli. Foto: Berit Önell
Lovisa Linde, 20, är en av fem finalister i Torsjö Live Award och får spela på stora scenen den 2 juli. Foto: Berit Önell

Juryn bestod av festivalgeneralen Mats Gunnarsson, Patrik Nilsson från Studiefrämjandet och Catharina Vilgotsson från kommunens kulturförvaltning.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

Många av de tävlande går på det estetiska programmet på gymnasiet, men även andra är välkomna. Förutsättningarna är att de skrivit sin egen låt och inte redan är kända för en bredare publik.

– Vi sätter poäng på låt, röst och framförande, berättar Mats Gunnarsson medan soundcheck pågår.

Han berättar att vinnarna från de två första Torsjö Live Award, 2014 och 2015, båda idag är ute och spelar.

– Det vi vill är att stimulera främst unga människor att stå på scen och utveckla sin talang. Sedan är det förstås jättekul om någon går längre, säger Mats Gunnarsson.

David Kajson gick inte till final, men tyckte att han hade vunnit ändå eftersom han fick en biljett till Torsjö Live.
David Kajson gick inte till final, men tyckte att han hade vunnit ändå eftersom han fick en biljett till Torsjö Live.

En av årets deltagare är David Kajson från Hörja. Han fyller snart 40 och hör därmed till de äldre här, men det är inte så länge sedan han fick fart på sitt låtskrivande och började spela inför publik i mindre sammanhang. Han tävlingslåt heter Där andra vänder om.

– Den handlar om att en människa har mycket mer inom sig än det som syns på ytan och att det behöver lyftas fram, berättar han.

Till vardags arbetar David på Finja Betong. Själv småbarnspappa blev han berörd när en väns nyfödda barn drabbades av en allvarlig sjukdom och bestämde sig för att försöka göra något. Han arrangerade konserter hemma i folks vardagsrum, så kallade living room sessions där han både spelade och sjöng och berättade om den sjuke pojken.

Han sökte till Torsjö Live Award av två anledningar.

– Jag gillar att utmana mig själv och jag har som ensamstående förälder inte så bra ekonomi. Jag vill gå på Torsjö Live, men har inte råd. Nu får jag biljetten för att jag är med på audition, så jag har redan vunnit, säger han.

Lite mer långväga är sångerskan Hillevi Thuring från Malmö som skriver bröllopslåtar och har hjälp av Pablo Hernandez, Stehag, på gitarr, i låten Your song only.

Lovisa Linde, 20, från Kristianstad pluggar musik på Kulturama i Stockholm och deltar med låten Take me away.

Hillevi Thuring, Malmö, och Pablo Hernandez, Stehag är också i final.
Hillevi Thuring, Malmö, och Pablo Hernandez, Stehag, är också i final.

Audition pågår i cirka en timme inför publik med avbrott för en gästartist: Mathilda Ekberg, lärare från Vinslöv som är en av finalisterna i Svensktoppen nästa.

De fem bidrag som går vidare är Lovisa Linde, Hillevi Thuring, Hildur Höglind, Marcus Arvidsson och Kristian Svensson.

De kommer alla att uppträda på stora scenen på Torsjö Live lördagen 2 juli.

I år kan publiken också lyssna på bland andra Carola, Titiyo, Bonnie Taylor, Janne Schaffer, Tomas Andersson Wij och Plura tillsammans med Mikael Wiehe och Ebba Forsberg.

Festivalen pågår i två dagar, den 1-2 juli, och arrangeras i år för tredje gången på en äng vid Stora Torsjö utanför Västra Torup. Den är till stor del ett familjeprojekt med Mats Gunnarsson och Jonas Johansson i täten. De satsar på mycket kringaktiviteter och bättre mat och boendemöjligheter än på ”vanliga” festivaler. Målgruppen är främst barnfamiljer och medelålders.

Berit Önell

EU-val 2024

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se