logga-ligg-tjock

Grävande journalistik – god kraft i samhället

Grävande journalistik – god kraft i samhället

Nils Hanson, tvåa från höger, från Uppdrag granskning försvarade pressfriheten i Hässleholm på lördagen tillsammans med, från vänster, Tommy Paremo, Burlövs Nyheter, Susanne Ravani, Nättidningen Fyren, Berit Önell, Frilagt, och Marianne Rönnberg Galmor, Bjuvsnytt. Foto: Urban Önell
Nils Hanson, tvåa från höger, från Uppdrag granskning försvarade pressfriheten i Hässleholm på lördagen tillsammans med, från vänster, Tommy Paremo, Burlövs Nyheter, Susanne Ravani, Nättidningen Fyren, Berit Önell, Frilagt, och Marianne Rönnberg Galmor, Bjuvsnytt. Foto: Urban Önell

– Jag är glad över att vara tillbaka i Hässleholm.

Det sa Nils Hanson, ansvarig utgivare för Uppdrag Granskning, när han på lördagen gästade Hässleholm och aulan på Norra Station för att medverka vid firandet av att pressfriheten i Sverige fyller 250 år.

Nils Hanson berättade om varför granskande journalistik är så viktig.
Nils Hanson berättade om varför granskande journalistik är så viktig.

Den 3 maj var den internationella pressfrihetens dag och i år är det alltså 250 år sedan Sverige fick sin första tryckfrihetsförordning. För att belysa vikten av det fria ordet och dess betydelse för att bevara demokratin var en av landets främsta experter på grävande journalistik, Nils Hanson från Uppdrag Granskning, inbjuden. Bakom arrangemanget, som lockade ett 50-tal åhörare, stod Gruppen för oberoende press i Hässleholm tillsammans med fyra skånska nättidningar, Föreningen Fyren i Höganäs samt Studiefrämjandet.

Nils Hanson inledde med att uttrycka sin glädje över att vara tillbaka i Hässleholm som han ju gästade för två år sedan i samband med att 100 grävande journalister kom till Hässleholm för att uttrycka sitt stöd för Berit Önell sedan hon tvingats sluta som grävreporter på  Norra Skåne för att ha varit för besvärlig för politikerna.

– Jag såg då ett engagemang från allmänheten och en uppslutning bakom den grävande journalistiken som är högst ovanlig.

Han menade också att det är ett engagemang som i ännu högre grad berättigar den undersökande journalistiken och att det tydligt visar att det är just den sortens journalistik folk vill ha.

Engagemanget hos publiken var stort.
Engagemanget hos publiken var stort. Moderatorn Anna Maris gick runt med mikrofonen till dem som ville ställa frågor.
Susanne Ravanis nättidning Fyren startade som en följd av en proteströrelse mot ett höghusbygge och en folkomröstning i Höganäs.
Susanne Ravanis nättidning Fyren startade som en följd av en proteströrelse mot ett höghusbygge och en folkomröstning i Höganäs.

Varför är då den grävande journalistiken så viktig? Varför är det en fråga om demokrati? Enligt Nils Hanson är det en självklarhet för genom att avslöja korruption, maktmissbruk, systemfel och mycket annat blir den grävande journalistiken en god kraft i samhället.

– För det ska man komma ihåg: Var helst det finns utrymme att sko sig själv så kommer det alltid, i alla maktpositioner, att finnas någon eller några som utnyttjar den möjligheten. Och då är det viktigt att det finns journalister som vågar gräva fram sanningen.

Han tog också upp en rad exempel på hur makthavarna på olika sätt försöker stoppa eller motverka en granskning, bland annat anlitas mediekonsulter för dyra skattepengar.

Trots detta, och trots att hoten mot grävande journalister ökar, ser han ljust på framtiden för den grävande journalistiken.

– Inget kan stoppa en grävare, menade han och pekade på Berit Önell som ett utmärkt exempel på detta.

Anna Maris talade om medieägarkoncentration och kooperativt medieägande.
Anna Maris talade om medieägarkoncentration och kooperativt medieägande.

De fyra representanter, och tillika ansvariga utgivarna för de fyra nättidningarna, Berit Önell från Frilagt Hässleholm, Susanne Ravani från Nättidningen Fyren i Höganäs, Marianne Rönnberg Galmor från Bjuvsnytt samt Tommy Paremo från Burlövs Nyheter höll också kortare anföranden. Moderator var Studiefrämjandets distriktschef Anna Maris – som har 30 års erfarenhet som journalist. Hon pekade bland annat på den ökande ägarkoncentrationen inom all media som ett stort problem.

Arrangemanget avslutades med en paneldebatt där hässleholmarna på nytt visade stort engagemang genom att ställa en lång rad frågor.

Gert Jacobsson

Evenemanget är inspelat och kommer att publiceras på Youtube så snart det är redigerat.

Marianne Rönnberg Galmors Bjuvsnytt är den enda tidningen i Bjuv.
Liksom Marianne Rönnberg Galmors Bjuvsnytt i Bjuv.
Tommy Paremo på Burlövs Nyheter
Tommy Paremos Burlövs Nyheter är den enda tidningen i Burlövs kommun.
Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se