torsjö live vers2

Nytt beslut fattat om torgtrafik i Tyringe

Nytt beslut fattat om torgtrafik i Tyringe

Skissen visar hur trafiken kring torget i Tyringe ska fungera från och med tisdag i nästa vecka.
Skissen visar hur trafiken kring torget i Tyringe ska fungera från och med tisdag i nästa vecka.

Kommunen har beslutat om vissa trafikåtgärder kring torget i Tyringe, nästan ett år efter ändringen av trafikriktningen som upprörde både privatpersoner och företagare och ledde till en namninsamling. De nya reglerna träder i kraft på tisdag, den 7 juni.

Den omvända enkelriktningen av både Torggatan och Hantverksgatan består, liksom parkeringen på ”fel” sida av Hantverksgatan, men fler parkeringsplatser skapas för att tillgodose Ica Matlustens behov. Fler parkeringsrutor ska också målas på Torggatan, cykelbanan ska förlängas och korsa Hantverksgatan och pollare ska sättas upp framför Matlustens entré för att skydda fotgängare.

Kommunen berättar i ett pressmeddelande på tisdagen om förändringarna. Den tidigare utlovade presskonferensen nämns dock inte och trafikingenjör Stina Janzon svarar inte på telefon trots att hennes telefonnummer står i pressmeddelandet.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

– Alla frågor rörande Tyringe torg från media är hänvisade till Per Nilsson, vår pressansvarige. Så ring dit istället, skriver hon på onsdag eftermiddag i ett mejl till Frilagt.

Per Nilsson svarar dock inte heller och ringer inte tillbaka.

Enligt pressmeddelandet har fem personer deltagit i den nya trafikutredningen som kom till på grund av att kommunikationen efter omläggningen förra sommaren hade stora brister. Omläggningen kom till i samråd med Byalaget.

Utredningen konstaterade ett antal brister. Bland annat kunde cyklister från cykelbanan inte lagligt nå fram till matbutiken eftersom de då hade kört mot trafikriktningen på Hantverksgatan. Därför görs en övergång över vägen och en förlängning av cykelbanan vid Matlusten.

Skyltarna om så kallat gångfartsområde tas bort eftersom området inte är gestaltat som ett sådant område. Istället skyltas det till 30 kilometer i timmen.

Parkeringen upplevdes som trång innan man tog bort avspärrningen mot gång- och cykelbanan. Nu ska bara skyltning visa att bilarna inte får köra ut där. Varutransporter får dock köra in på gång- och cykelbanan.

Skyltningen har allmänt upplevts som otydlig och kommer därför att förbättras.

Stina Janzon och tekniska nämndens ordförande Lars Olsson (C ) har varit på plats för att kommunicera justeringarna till några av butiksinnehavarna.

Mattias Andersen, butikschef på Ica Matlusten, är "hyfsat nöjd" med kommunens nya trafikbeslut, men förstår inte varför det varit så svårt att få information från kommunen. Foto: Berit Önell
Mattias Andersen, butikschef på Ica Matlusten, är ”hyfsat nöjd” med kommunens nya trafikbeslut, men förstår inte varför det varit så svårt att få information från kommunen. Foto: Berit Önell

Mattias Andersen, butikschef på Matlusten som förlorat kunder på trafikröran, hade helst sett att Hantverksgatan inte varit enkelriktad och att det blivit fler parkeringsplatser.

– Man blir aldrig riktigt nöjd, men det är ändå hyfsat för min del nu, säger han till Frilagt.

Han förstår dock inte varför parkeringen fortfarande ska ha en utfart mot butiken när det inte är tillåtet att köra ut där.

– Jag sa till dem från kommunen att det är en tidsfråga innan det händer en olycka där. De säger att det är upp till bilförarna att följa reglerna, men jag tycker att de har ett ansvar att stävja olycksrisker, förklarar han.

Det viktigaste för honom är att kunderna kan komma till butiken, att det finns parkeringsplatser i närheten och att barn och andra inte kan springa rakt ut på gatan från entrén.

– Det hade varit optimalt om vi fått parkeringsplatser ändra fram till entrén. Men jag kan köpa argumentet att det är smalt där. Det är i alla fall bra med entimmesparkering så att bilar inte blir stående för länge, säger Mattias Andersen.

Han tycker att det har varit svårt att få information från kommunen. Han har inte heller fått något besked om att beslut nu har fattats.

– Jag vet inte varför jag inte får information när jag är berörd, säger han.

Berit Önell

EU-val 2024

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se