Gruppen-3a-328x120

Plan för nybyggt badhus senast i november

Plan för nybyggt badhus senast i november

Senast i november ska ett förslag till nytt badhus vid Qpoolen presenteras. Det ska rymmas inom den givna budgeten på 100 miljoner kronor och beräknas vara färdigt efter tre år, den 31 december 2019. Eventuellt kan även ett utomhusbad byggas. Livslängden för det nya badhuset ska vara minst 30 år.

Det föreslog kommunstyrelsens arbetsutskott på onsdagen. Frågan ska även behandlas i kommunstyrelsen och kommunfullmäktige.

Enligt ett av utredningsförslagen ska tillbyggnad med en 25-metersbassäng uppföras och befintlig simhall byggas om med undervisningsbassäng och leklandskap.
Enligt ett av utredningsförslagen ska tillbyggnad med en 25-metersbassäng uppföras och befintlig simhall byggas om med undervisningsbassäng och leklandskap.

Arbetsutskottet ändrade formuleringen ”nytt” i tjänsteskrivelsen till ”nybyggt”.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

– Nytt kan ju även betyda ombyggt, men vi konkretiserar att vi menar ett nybyggt badhus, förklarar kommunstyrelsens ordförande Lena Wallentheim (S).

Badhuset ingår i de tio utredningsuppdrag som kommunchefen Bengt-Arne Persson fick i samband med kommunfullmäktiges budgetbeslut i november 2015. Han har tagit hjälp av tekniske chefen Mats Svensson och fritidschefen Stefan Larsson som tittat på fem olika alternativ.

Ett av alternativen är en större renovering av befintlig simhall, vilket alltså inte är aktuellt. Två innebär ombyggnad samt tillbyggnad och två gäller att riva och bygga helt nytt.

Om det gamla ska rivas kan det göras efter att nybygget är färdigt.

Samtliga förslag har svårt att klara budgeten. Att riva och bygga nytt enligt en enkel konceptmodell från företaget Swim Systems Scandinavia kan enligt en grov uppskattning landa på 100 miljoner kronor med en 25-metersbassäng. En 50-metersbassäng fördyrar projektet med 35-40 miljoner kronor. Konceptet är relativt oprövat, endast tre anläggningar har hittills byggts i Europa. Inga badleklandskap, rekreationspooler eller likande ingår.

Att bygga nytt enligt modell från Sjöbo kommun skulle kosta 171 miljoner kronor vid 25-metersbassäng, inklusive rekreationsavdelning.

En ombyggnad av befintlig simhall med tillbyggnad av 25-metersbassäng kan kosta 152 miljoner kronor. Alternativ med 50-metersbassäng kan diskuteras, men kostar då ytterligare 44 miljoner kronor.

Ombyggnad med tillbyggnad av undervisningsbassäng med mera kan stanna på 127 miljoner kronor. Här blir hopptornet kvar, men 50-metersbassäng är inte möjlig.

I samtliga alternativ ska en undervisningsbassäng med höj- och sänkbar botten ingå. Även en mindre rekreationsavdelning med bubbelpool och bastu samt barnbassäng och leklandskap är önskemål. Funktionella omklädningsrum, reception och kafé ska finnas.

Berit Önell

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se