Gruppen-3a-328x120

Gratis sommar- aktiviteter för ungdomar

Gratis sommar- aktiviteter för ungdomar

Det är lätt att ungdomar blir sysslolösa under det långa sommarlovet, då många fritidsaktiviteter har uppehåll. Därför får Hässleholms kommun 817 000 kronor i statliga bidrag till att främja fritidsaktiviteter under sommaren. Från och med imorgon blir det gratis bad i hela kommunen för barn upp till 15 år. Dessutom uppmanar fritidsförvaltningen nu föreningar i Hässleholm att arrangera sommaraktiviteter och höra av sig till kommunen så att de kan söka bidrag. 

Qpoolens simhall fick stänga på måndagen på grund av för höga halter bundet klor. Foto: Berit Önell
Alla barn under 15 år får bada gratis i sommar i Qpoolen och övriga badhus och friluftsbad i kommunen. Foto: Berit Önell

Fritidschef Stefan Larsson hoppas att föreningarna agerar så snart som möjligt med att arrangera aktiviteter, eftersom sommarlovet redan har börjat.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

– Det har tyvärr varit lite missar i kommunikationen, förklarar han.

Larsson hoppas kunna erbjuda samma möjlighet nästa sommar och att framförhållningen då ska vara bättre.

– Vi har stora förhoppningar om att föreningslivet ska ordna öppen verksamhet så att alla intresserade kan delta utan att betala medlemsavgift och att aktiviteterna marknadsförs till nya grupper, säger Stefan Larsson.

Han uppmanar även föreningar att gå samman och erbjuda flera aktiviteter istället för att konkurrera.

Det är redan klart att Vittsjö fritidsgård har extra öppet och fritidsförvaltningen hoppas på att fler fritidsgårdar ska hålla sommaröppet.

Det statliga bidrag som finansierar sommarlovsaktiviteterna emanerar från MUCF, Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor. Bidraget är tänkt att möjliggöra möten över sociala gränser genom fria sommaraktiviteter som ger stimulans och personlig utveckling både för pojkar och flickor oavsett bakgrund. Således främjas även integrationen av unga nyanlända.

Föreningarna ska inte ha någon extra kostnad för att arrangera. Även för kommunen är kostnaden låg då det endast rör sig om tjänstemännens arbetsinsats och bidragen.

– Vi räknar inte med att det blir någon direkt kostnad, säger Stefan Larsson.

Dessutom ska bidragsansökningar för sommaraktiviteter förenklas. Dock är det viktigt att föreningarna redovisar hur verksamheterna har fungerat.

Hässleholms fritid inför fri entré för barn upp till och med 15 år till kommunens simhallar och friluftsbad från och med den 23 juni.

– De som är under 15 år och har betalt sommarkort till friluftsbadet i Vinslöv kan få pengarna tillbaka, så att de inte ska känna sig lurade, berättar Stefan Larsson.

Badhuset i Sösdala är däremot sommarstängt. Andra badhus må ha stängt enstaka veckor, men det finns alltid öppet bad någonstans.

Emil Önell
Berit Önell

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se