torsjö live

Tippen stängd tills vidare efter branden

Tippen stängd tills vidare efter branden

Hässleholms kretsloppscenter i Vankiva är stängt tills vidare på grund av branden i de brännbara soporna. Det meddelar Hässleholm Miljö på sin hemsida på måndagsmorgonen.

Branden utbröt på söndagseftermiddagen och tjock rök gjorde det omöjligt för räddningstjänsten att komma in med maskiner för att sprida ut avfallet och släcka det på ett effektivt sätt. Istället fick branden hållas under kontroll med vattenbegjutning under kvällen och natten.

Trots det trodde Gunilla Holmberg, vd på Hässleholm Miljö, att anläggningen skulle kunna öppna som vanligt klockan sju på måndagsmorgonen. Men av säkerhetsskäl är tippen nu stängd, hur länge är oklart.

Hässleholm Miljö lovar löpande uppdaterad information på hemsidan. Kunderna hänvisas till återvinningscentralerna i Bjärnum och Vinslöv som har utökade öppettider.

Vinden har inte vänt som väntat utan ligger fortfarande på mot Vankiva by, dock har röken minskat betydligt. Boende uppmanas ändå att vara försiktiga.

– De kan vänta med att vädra, säger räddningsledare Lars Wannong på Räddningstjänsten i Hässleholm strax efter klockan nio på måndagsmorgonen.

Han berättar att röken nu lättat så att maskinerna kan användas och att branden är under kontroll.

– Vi kan dra på med maskinerna och vända massorna så att vi kan vattenbegjuta allt, förklarar han.

Fortfarande blåser det lite och det finns en hel del brandhärdar kvar.

Lars Wannong bedömer dock att räddningstjänstens insats ska kunna avslutas under eftermiddagen.

– Sedan får företaget ta över ansvaret för att bevaka brandplatsen, säger han.

Under förmiddagen besvärades personalen på kontoret i Vankiva av röklukt och Hässleholm Miljö beslöt därför att tillfälligt flytta kundtjänst och vågkontor till värmeverket.

Berit Önell

Läs tidigare artikel i ämnet:
26/6 Vankivabor varnas för sopbrand

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se