logga-ligg-tjock

Det lilla boendets perspektiv

Det lilla boendets perspektiv

Husbil-Ronny LarssonsAtt betrakta världen från det lilla boendet ger ett speciellt perspektiv på skeendet utanför.

Ditt lilla boende kan vara ett tält i skogen, en husvagn på campingplatsen eller en husbil i centrum av en stad. Själv sedd av ingen betraktar du världen utanför.

Jag sitter nu osedd i mitt lilla boende, vår husbil som är uppställd i trädgården. Framför mig har jag en immig flaska Chablis. Väl avkylt vitt vin, eller om du så vill buteljerad sol, som sällskap i det lilla boendet hör understundom min sommar till.

Utanför rör sig gårdens höns som har fått sällskap av två präktiga ringduvor. Varför duvorna lämnat luftrummet och nu föredrar markplanet i hönsens sällskap förblir en gåta. En fårtacka har tillfälligt lämnat flocken. Där hon ligger fridfullt idisslande betraktar hon mitt lilla boende som hon anade min närvaro därinne. Hundarna är, där dom ligger i skuggan av kastanjeträdet, väl medvetna om min tillflyktsort. Sädesärlans ungar har lämnat sitt boende. Med sina vippande stjärtfjädrar letar de nu föda med hjälp av duktiga föräldrar. Det sker oavbrutet något därute.

Vi lämnar Kvistalånga och riktar blicken mot världslitteraturen i våra funderingar kring det lilla boendet. Vi stannar vid nobelpristagaren John Steinbeck. Författaren gav sig ut på resa för att lära känna sitt Amerika. Resesällskap var kungspudeln Charlie. Steinbeck betraktade Amerika från sitt lilla boende, en husbil (camper) med det talande namnet Rocinante. Steinbeck erfor en särskild känsla, fick ett särskilt perspektiv på världen där han omslöts av sitt lilla boende i Rocinante. I vart fall är det vad jag gärna vill tro.

Själv hade jag djärva planer på att se delar av världen från det lilla boendet redan för trettiofem år sedan. Min segelbåt Äfventyret ryckte färdigutrustad i sina förtöjningar. Kärleken kom emellan men det är en helt annan historia.

Ronny Larsson i Kvistalånga

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se