Gruppen-3a-328x120

Fortfarande bakterier i Björkvikens vatten

Fortfarande bakterier i Björkvikens vatten

Nu är badvattnet i Björkviken otjänligt på grund av höga halter av misstänkta avloppsbakterier, enterokocker. Skylten kom upp i förra veckan på grund av algblomningen. Foto: Berit Önell
Kommunen avråder från bad på grund av algblomningen, men det finns fortfarande också för höga bakteriehalter i Björkviken. Foto: Berit Önell

Badvattnet i Björkviken innehåller fortfarande för höga halter bakterier. Det är dock inte längre otjänligt utan tjänligt med anmärkning. Det visar svaret på det omprov som miljökontoret tagit. Ytterligare ett omprov ska därför tas i imorgon.

Det var miljökontorets prov den 19 juli som visade så höga halter av enterokocker vid Finjasjöns mest välbesökta badplats att badvattnet var otjänligt, enligt Havs- och vattenmyndigheten. Svaret på omprovet, som togs den 26 juli, kom i morse och visar att halten enterokocker sjunkit från 350 till 150 cfu per 100 milliliter. Gränsen för tjänligt med anmärkning går vid 100 och för otjänligt vid 300.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

Halten e-coli är fortsatt på nivån tjänligt med anmärkning. Den 19 juli var den 352 och nu är den 360 cfu per 100 milliliter.

Båda bakterierna fungerar i första hand som indikatorer på att vattnet är påverkat av avföring, antingen från människor eller djur. Det kan då innehålla andra bakterier, virus eller parasiter som människor kan bli sjuka av. Vissa typer av indikatorbakterierna kan också ge sjukdomar, exempelvis magsjuka.

Kommunen har sedan en tid också avrått från bad i Björkviken på grund av algblomning.

Berit Önell

Läs tidigare artiklar i ämnet:
26/7 Bakterier gör vattnet otjänligt i Björkviken
29/7 Har avlopp eller fåglar förorenat Björkviken?

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se