torsjö live vers2

Bjärnums egen gitarrtillverkare firas stort

Bjärnums egen gitarrtillverkare firas stort

Bjärnums egen musikinstrumentfabrik Bjärton tillverkade under åren 1946-1990 cirka 150 000 gitarrer, mandoliner och kontrabaser. 70-årsjubileet firas imorgon, lördag, med utställning av musikinstrument på Bjärnums museum och konserter både där och i Folkparken.

Bland de medverkande finns Olle Tornerefeldt, 84, som arbetade på fabriken från start och var med ända tills den stängde.

Det är 70 år sedan Bjärtonfabriken startade och det firas stort i Bjärnum under lördagen.
Det är 70 år sedan Bjärtonfabriken startade och det firas stort i Bjärnum under lördagen.

Arne Wighagen, ordförande i Bjärnums Fornminnesförening, berättar att närmare 50 instrument kommer att ställas ut på museet tillsammans med bilder och tidningsurklipp.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

Några av gitarrerna kommer från en musikaffär i Alingsås som fortfarande har namn efter Bjärnumsfabriken: Bjärton Swingmasters.

– Innehavaren Patrik Ivert är härifrån. Det var egentligen han som kom med idén till Bjärtondagen, förklarar Arne Wighagen.

Patrik Ivert bidrar också med några gitarrer till utställningen.

Bjärnums musikhistoria har nu sammanställts i en skrift som finns att köpa på Bjärtondagen. Ur Bjärtons historia kan nämnas att tillverkningen började med kontrabaser innan det blev gitarrer från 1952. 1955 härjades fabriken av en brand, men byggdes upp igen. Under Bjärtons storhetstid fanns flera gitarrtillverkare i Sverige. Levins i Göteborg var störst, Hagströms i Älvdalen tvåa och Bjärton trea. Idag finns ingen gitarrtillverkning kvar i Sverige.

Bjärtons grundare var Sigurd Nilsson och Göte Carlström. Olle Tornerefeldt, som alltså också hörde till pionjärerna, blir under Bjärtondagen intervjuad av journalisten Bertil Nilsson i samband med jubileumstalet som hålls av Börje Bengtsson och inleds vid 14.45-tiden.

Programmet vid museet pågår klockan 14-18 och i Folkparken klockan 18-23. På båda ställena blir det mycket sång och musik av olika slag med totalt tio olika orkestrar. Allmänheten är också välkommen att ta med gitarren.

De medverkande som är inbokade vid museet är Kulturskolan, Karl och Klara som spelar visor, Onsdagsgruppen med irländsk musik, Stenbeats med swing och Jour som spelar judiskfolkmusik, så kallad klezmer. I Folkparken spelar Bengaloos, country och rock, Bandet Dönaberga, svensk folkmusik, Anna Stadling, country, Rhythmeers, rockabilly, och Sjöberg och Lindell blue trio, blues.

Serveringen består inte bara av hamburgare, kaffe och öltält. Det finns också speciella Bjärtonbakelser.

Hela programmet finns på museets hemsida: http://www.bjmmuseum.se/

Berit Önell

EU-val 2024

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se