torsjö live

Hässleholmsfesten växer fram i parken

Hässleholmsfesten växer fram i parken

Viktor Johansson, projektledare eller festivalgeneral för Hässleholmsfesten, har fullt upp när Djupadalsparken görs om till festivalplats. Foto: Berit Önell
Viktor Johansson, projektledare eller festivalgeneral för Hässleholmsfesten, har fullt upp när Djupadalsparken görs om till festivalplats. Foto: Berit Önell

Cirka 30 personer arbetar med att bygga upp scener, tält, belysning, stängsel med mera i Djupadalsparken i Hässleholm.

Förvandlingen av parken till festivalplats började på allvar på onsdagen. På fredag kväll är det dags för Hässleholmsfesten i kommunens regi.

Knappt 2 000 biljetter är sålda. 5 000 behövs för att det ska gå runt. Men kulturchef Anders Rosengren och projektledare Viktor Johansson är optimistiska.

– Det är för lite i förhållande till budgeten, men inte för lite för att ha en stor fest, säger Anders Rosengren som hoppas att många köper biljett vid entrén.

Projektledaren Viktor Johansson och kulturchefen Anders Rosengren håller i det mesta kring Hässleholmsfesten.
Projektledaren Viktor Johansson och kulturchefen Anders Rosengren håller i det mesta kring Hässleholmsfesten.

Han hade hoppats att 2 500 biljetter skulle ha varit sålda vid det här laget.

– Men vi är inte oroliga, vi har gjort allt för att det ska bli ett toppenevenemang och hoppas att folk är nyfikna och vill komma, säger han vid en med kort varsel utlyst presskonferens på plats i parken.

Prognosen är att mer än hälften av biljetterna ska köpas vid entrén.

Anders Rosengren vågar dock inte hoppas på att förlustgarantin på 400 000 kronor från kommunledningen inte ska behöva användas.

– Vi hoppas att vi behöver utnyttja den så lite som möjligt, säger han.

Tre anställda ingår i budgeten på 835 000 kronor som i maj fastställdes av kommunstyrelsens arbetsutskott. Projektledaren Viktor Johansson, som är konsert- och eventarrangör med egna företaget Stage Dream AB, har jobbat i sex månader på cirka 25 procents tjänst, scenchefen Jacob Gustafsson och marknadsföringsansvarig Hanna Amoreus i 60 timmar var. De berättar att det i praktiken dock blivit mer jobb för alla.

– Att få göra en festival är drömmen, detta är grymt kul, säger Viktor Johansson som också låg bakom showen  Rock the night i Hässleholm kulturhus.

Han berättar att det är en utmaning att göra om Djupadalsparken till festivalområde. Det blir tre scener, varav en under tak i ett tält. Öl och mat ska säljas. Det blir alltså inte tillåtet att ta med alkoholhaltiga drycker för att ha picknick, som det var förra året när Joddla med Siv var huvudnumret på Hässleholmsgården. Kommunen hade då särskilt tillstånd för detta, normalt är det förbjudet att ta in alkohol på offentliga tillställningar.

Scenchefen Jacob Gustafsson, närmast kameran, funderar tillsammans med Viktor Johansson på hur stängslet ska sättas upp.
Scenchefen Jacob Gustafsson, närmast kameran, funderar tillsammans med Viktor Johansson på hur stängslet ska sättas upp.

Anders Rosengren förklarar att säkerheten är viktig.  Med tanke på den senaste tidens många sexuella trakasserier och övergrepp på festivaler runt om i landet vidtas särskilda åtgärder. Alla buskage i parken stängslas in och hela området blir belyst. 50 personer arbetar med säkerheten under själva festivalen. Bland dem finns en handfull från nätverket Vuxna för trygga tjejer som arbetar särskilt för att motverka sexuella trakasserier.

– Säkerheten är högsta prioritet, säger Anders Rosengren.

Cirka 120 oavlönade volontärer hjälper också till med det praktiska på fredag. De fungerar som entrévärdar, sköter renhållningen med mera.

Programmet är brett med artister för många smaker, totalt hela 17 akter. Bland dem finns David Lindgren, Isa, The hittills, Daniel Lemma, Soul University, Cheops cave och Jörgen Johansson. Artisterna kostar sammanlagt cirka 200 000 kronor.

– Vi har många lokala yngre förmågor som får chans att visa upp sig och bli mer kända , berättar Anders Rosengren.

Mellan klockan tolv och två på natten är det nattklubb.

Det är inte mycket som liknar förra årets fest då Joddla med Siv lockade 5 000 personer till Hässleholmsgården.

– Det är ett medvetet val vi har gjort, det går inte att jämföra med förra året, säger Anders Rosengren.

Han berättar att Joddla med Siv var med i diskussionen i början av planeringen även i år, men att det snart stod klart att årets fest skulle bli något annat. I fjol var Hässleholmsfesten ett slags ersättning för Siesta som ställde in. Joddla med Siv erbjöd sig att spela ändå om kommunen ordnade en scen. Så blev det och alla som hade Siestabiljetter fick komma in på dem.

– Nu var visionen att alla skulle kunna vara med, men det blev för stort, så vi blev tvungna att begränsa oss, säger Anders Rosengren.

Han hoppas på fint väder. Prognosen är än så länge lite osäker, men det tycks finnas chans till lite sol och en inte alltför kylig kväll.

Arrangörerna hänvisar bilburna besökare att inte parkera precis vid parken, bland annat för att ambulanser ska kunna komma fram till sjukhuset. Istället hänvisas till kommunala parkeringsplatser i närheten, exempelvis vid Tekniska skolan, Stadshuset och Minnet.

I helgen händer också mycket annat i Hässleholm, bland annat internationell fälttävlan på Hovdala, Hovdala International Horse Trials, och SM i rally. Dessutom är det Bjärnumskarnevalen.

Berit Önell

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se