torsjö live vers2

Rasmusson hoppar av omsorgsnämnden

Rasmusson hoppar av omsorgsnämnden

Omsorgsnämndens ordförande Thomas Rasmusson (S) avgår med omedelbar verkan. Det meddelade han vid onsdagens presskonferens och till de närmaste medarbetarna också vid tisdagens sammanträde i omsorgsnämnden då flera tunga beslut om neddragningar togs.

– Mitt hjärta håller inte längre, sa han och meddelade att han inte ger mer kommentarer än så.

Förste vice ordförande Solbritt Lindborg (MP) tar tillfälligt över klubban, men posten tillhör socialdemokraterna som får utse ny ordinarie ordförande.

Thomas Rasmusson (S). Foto: Urban Önell
Thomas Rasmusson (S). Foto: Urban Önell

Varken Solbritt Lindborg eller omsorgschef Annika Andersson visste något om Rasmussons avgång i förväg.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

– Det kom som en överraskning och vi vet inte mer än så här. Men hela situationen har varit jättetuff under en längre tid för oss alla i omsorgsnämnden. Vi är vanliga människor som valt att engagera oss politiskt på vår fritid. Det är svårt att sitta i en nämnd där det bara är besparingar hela tiden, säger Solbritt Lindborg.

Annika Andersson upplever också besparingarna betungande och förutsätter att det är orsaken till att Rasmusson hoppar av.

– Det är djupt olyckligt att han avgår. Han har hanterat detta på ett utmärkt sätt och varit en mycket engagerad ordförande, säger hon.

Thomas Rasmusson tog under förra året tjänstledigt på egen bekostnad från sitt ordinarie jobb som kyrkvaktmästare för att hinna sätta sig in i omsorgsnämndens verksamhet.

– Han var enormt tillgänglig, säger Annika Andersson som uppskattat samarbetet.

Thomas Rasmusson har tidigare sagt att han var beredd att ställa sin plats till förfogande om omsorgsnämnden tvingas till för stora neddragningar (Frilagt 20160405). Han har också sagt att han inte vill lägga ner förebyggande verksamhet och inte besluta om stora personalneddragningar eftersom det kan bli dyrare på sikt och Hässleholms kommun dessutom redan har en omsorg som är bland de billigaste i landet.

Även Annika Andersson uttryckte i mars, i samband med att hon fick i uppdrag att ta fram ytterligare sparåtgärder på 34 miljoner kronor, att hon närmade sig gränsen för vad hon kan stå för.

Nu säger dock både hon och Solbritt Lindborg att de inte har några funderingar på att hoppa av.

– Vi kämpar på, säger Solbritt Lindborg.

Thomas Rasmusson kommer att sitta kvar i kommunfullmäktige.

Berit Önell

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se