Gruppen-3a-328x120

Politikernas hjältemodiga kamp mot folkviljan

Politikernas hjältemodiga kamp mot folkviljan

– Mor, Musikpaviljongen är på Gula Listan nu.

– Ja, den där löjeväckande Svenska Byggnadsvårdsföreningen och ett gäng näsvisa och okunniga arkitekter har totat ihop en förteckning över Sveriges förment värdefulla och oersättliga byggnader och miljöer utan att ha vare sig makt, pengar eller byggbolag i ryggen.

– Mor och jag är alltid överens utom när vi grälar. Men sånt förekommer i alla familjer. Egentligen har vi ju samma politiska grundsyn och betraktar oss som folkets tjänare.

– Ja, och trots att vi är Europas i särklass högst betalda tjänstefolk har vi behållit vår ödmjukhet och betjänar vårt herrskap med utsökt servilitet.

– Ja, och herrskapet är Hässleholms befolkning.

– Ha, ha! Det är det jag alltid har sagt: Du är ett riktigt kvickhuvud!

Nej, vi politiker och de ekonomiska vinstintressen vi representerar, kan faktiskt inte ha en massa parkmark liggande för fäfot; mänskliga fäns fötter, menar jag; folk som envisas med att spankulera runt till fots, påstår sig njuta av frisk luft, grönskande natur och skönhetsintryck och detta utan att vara det minsta lönsamma.

Vi vill se stadsförtätning och yteffektiv markanvändning i Hässleholm. Improduktiva ytor som parker och historiska men utrymmeskrävande kulturminnesmärken får faktiskt stryka på foten, om vi ska skapa svängrum för de välståndsbildande krafterna och deras byggkranar.

– Kära Mor, stadsförtätning är väl utmärkt, men varför just i Officersparken? Den ligger ju inte i Hässleholms centrum precis.

Vet Mor, att man på riksplanet börjar tala om att hässleholmspolitikerna kommer att vinna herostratisk ryktbarhet om de ödelägger parken och Paviljongen?

– Hurra! Vilken triumf! Hero betyder hjälte och det är just en hjältemodig kamp vi Hässleholmspolitiker för mot folkopinionen.

Nej, Mor har, med all dotterlig respekt, fått ordet om bakfoten. Herostratos var en niding som brände ner Artemistemplet i Efesos enkom för att uppnå ryktbarhet; tempelruinen står fortfarande kvar som ett monument över ett barbariskt illdåd begått under antiken; hässleholmarna får en nutida motsvarighet i den planerade glas- och betongklossen mitt i Officersparken.

– Nä, hörru dottern, nu har jag fått mitt lystmäte av ärebetygelser. Vi går hem och tittar på TV.

– Vilket program, Mor?

Follow the Money, så klart. Far kommer också.

Per Christensen

författare

 

 
Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se