logga-ligg-tjock

Ny mottagning avlastar underbemannad ungdoms- mottagning

Ny mottagning avlastar underbemannad ungdoms- mottagning

Väntetiderna har ökat efter turbulensen på Region Skånes ungdomsmottagningar i Hässleholm och Kristianstad då sex av sju barnmorskor sa upp sig. Tidigare kunde ungdomar få tid hos barnmorska nästa dag. För närvarande tar det flera veckor.

– Det är rätt svårt med tider just nu. Vi har bara en barnmorska på plats i Hässleholm. Men vecka 41 (nästa vecka) börjar de nya barnmorskorna komma, säger enhetschef Pernilla Andersson.

På måndagen öppnade en ny barnmorskemottagning i Hässleholm som lovar snabba tider för ungdomar. Tre av de tidigare anställda på ungdomsmottagningen arbetar nu på Citymottagningen.

Ungdomsmottagningen i Hässleholm ligger på Östergatan. Foto: Urban Önell
Ungdomsmottagningen i Hässleholm har haft längre väntetider sedan personalen som sagt upp sig skickades hem i början på augusti. Foto: Urban Önell

I början på augusti arbetsbefriade Region Skåne alla de anställda som sagt upp sig. Sedan dess har personalbristen varit ett problem.

– Vi har tagit in barnmorskor från andra enheter och alla som har behövt hjälp har också fått hjälp, försäkrar Pernilla Andersson.

Men väntetiderna har alltså ökat.

Idag arbetar en ordinarie barnmorska på heltid i Hässleholm. I Kristianstad är en ordinarie heltid på plats och en halv tjänst inlånad från en annan mottagning. Innan oktober månad är slut ska det vara full bemanning, det vill säga totalt fem barnmorskor på ungdomsmottagningarna i Hässleholm och Kristianstad, tre i Kristianstad och två i Hässleholm.

Kuratorerna är dock redan på plats, en i Hässleholm och två i Kristianstad.

– Vi gör så gott vi kan. Vi har lite längre väntetider än tidigare, men inte längre än på många andra ställen, säger Pernilla Andersson.

Hon berättar att ungdomsmottagningen i Hässleholm nu utökats med en manlig sjuksköterska på heltid.

– Det är viktigt för de unga killarna, säger hon.

Hon vill inte kommentera de tidigare arbetsmiljöproblemen eller den kritik som riktades mot henne som chef.

På frågan vilka åtgärder som vidtagits för att förbättra arbetsmiljön svarar hon:

– Vi jobbar alltid med arbetsmiljön. Nu är det en helt ny arbetsgrupp och vi bygger up en ny arbetsmiljö, säger hon.

Hon uttrycker sig positivt om den nya barnmorskemottagningen.

– Det är roligt för dem och jag önskar dem all lycka till. Det viktigaste är att ungdomarna känner sig trygga med oss och då är det jätteviktigt att vi talar väl om varandra, säger hon.

Mats Gunnarsson, Torsjö Live, och Patrik Nilsson, Studiefrämjandet, var glada att få presentera talangerna i finalen.
Läkaren Mats Gunnarsson, även känd som festivalgeneral för Torsjö Live, är verksamhetschef för den nya barnmorskemottagningen i Hässleholm. Foto: Urban Önell

I Citymottagningens nyrenoverade lokaler i Medborgarhuset på Östergatan i Hässleholm arbetar personalen på måndagen med att få ordning på de sista detaljerna för att kunna ta emot patienter i mitten på veckan. Telefon och hemsida är dock redan öppna och en del bokningar klara.

Verksamhetschef Mats Gunnarsson från Vinslöv, gynekolog på Centralsjukhuset i Kristianstad, även känd som festivalgeneral för Torsjö Live, förklarar att Citymottagningen inte får kallas ungdomsmottagning, något som kräver ett visst utbud med bland annat kuratorer som inte finns här.

– Men med den kompetens som våra tre barnmorskor har vill vi även satsa på en speciell mottagning för unga som annars har väldigt svårt att få kvalificerad vård. Det ska vara lätt att få en snabb tid för samtal och undersökning, säger han.

Barnmorskorna Birgit Gunnarsson, Kerstin Nilsson och Iréne Lindgren betonar att det särskilt nu i början finns gott om tider. På så sätt kan de fungera som komplement till Region Skånes ungdomsmottagning innan alla de nyanställda kommit på plats.

De slutade alla på grund av dålig arbetsmiljö på ungdomsmottagningen.

– Men för oss var det något tokigt som blev något bra. Det här känns jättekul, säger Iréne Lindgren.

Mats Gunnarsson, som är gift med Birgit, berättar att situationen på ungdomsmottagningen bidrog till beslutet att

Citymottagningen öppnade på måndagen, från vänster Louise Wallin, Birgit Gunnarsson, Kerstin Nilsson och Iréne Lindgren. Foto: Berit Önell
Citymottagningen öppnade på måndagen, från vänster Louise Wallin, Birgit Gunnarsson, Kerstin Nilsson och Iréne Lindgren. Foto: Berit Önell

starta Citymottagningen just nu.

– Det var en del av anledningen. Men Birgit och jag hade pratat i flera år om att göra något ihop yrkesmässigt, sedan vårdvalet regionen började gälla även barnmorskemottagningar, förklarar han.

När väl beslutet var taget gick det snabbt. Så snabbt att den nya kliniken inte får någon ersättning förrän den 1 november på grund av lokalbyte som gjorde att en ny ansökan måste lämnas in.

– Men nu är vi igång och vi får väl jobba lite ideellt de första veckorna, säger Mats glatt.

Citymottagningen har fokus på mödravård, cellprov och preventivmedelsrådgivning. Dessutom finns vård kring sexuell hälsa även för män, egen sexolog och träning för gravida. På sikt planeras även för klimakterierådgivning.

Mats Gunnarsson räknar själv med att arbeta som läkare två-tre timmar i veckan i Hässleholm. Han arbetar halvtid som läkare i Kristianstad och har även egen verksamhet som utbildare och läkare i Simrishamn.

– Jag känner alla i personalen i Hässleholm väl sedan tidigare och tror inte jag behöver leda med hela handen. Det administrativa har vi också personal för, förklarar han.

Tidsbokningen fungerar från och med idag på Citymottagningens hemsida, www.citymottagningenhassleholm.se

Berit Önell

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se