Paviljongvänner bjuder in partier

Paviljongvänner bjuder in partier

Alla de etablerade politiska partierna utom Socialdemokraterna tackade gärna ja till inbjudan att presentera sin ideologi för ”paviljongvännerna”. Lena Wallentheim meddelade att hon tyvärr inte kunde medverka och hänvisade till partiexpeditionen.

– Hon vill tydligen inte bedriva valkampanj, säger Evert Storm som anar ett förakt mot de många invånare som skrev på för folkomröstning om musikpaviljongens bevarande i Officersparken.

Lena Wallentheim försäkrar att det inte handlar om att hon inte vill utan att hon är upptagen den föreslagna tiden.

De försöker hitta ett politiskt part som vill ha 50 nya medlemmar, från vänster Evert Storm, Leif Henningsson, Ronny Larsson, Peter Alf och Kay Alfredsson. Foto: Berit Önell
De försöker hitta ett politiskt part som vill ha 50 nya medlemmar, från vänster Evert Storm, Leif Henningsson, Ronny Larsson, Peter Alf och Kay Alfredsson. Foto: Berit Önell

Evert Storm, Leif Henningsson och Peter Alf anser sig ha ett visst väljarmandat från de 5 000 personer som skrev på namnlistorna. Som etisk rådgivare har de anlitat Ronny Larsson som startade Folkets väl. Tillsammans med tidigare C-politikern Kay Alfredsson från Hästveda bjöd de in till presskonferens på torsdagen.

ANNONS

Annons om konsert med Hessle Symphony Rock Orchestra onsdagen den 23 oktober

De förklarar att de politiska partierna kan få ett stort antal nya medlemmar, minst 50 personer, om de kan presentera sig på ett sätt som tilltalar medborgarna.

– Det kanske är frågan om att bilda ett nytt parti. Men det finns rätt många partier redan, så vi tänkte gå en runda med dem först och höra vad de har att säga, berättar Leif Henningsson.

Centerpartiet är redan avklarat. I slutet på november ska alla partier vara intervjuade, förhoppningsvis även Socialdemokraterna.

– Vi ska ge dem en chans till och försöka beveka ordförande Iréne Nilsson, säger Evert Storm.

Kommunstyrelsens ordförande Lena Wallentheim (S) tackade nej till paviljongvännernas inbjudan, men förklarar att hon inte kunde den aktuella tiden.
Kommunstyrelsens ordförande Lena Wallentheim (S) tackade nej till paviljongvännernas inbjudan, men förklarar att det berodde på att hon inte kunde den aktuella tiden.

Lena Wallentheim berättar för Frilagt att hon också informerat Iréne Nilsson om att en förfrågan kan komma.

– Det föreslagna datumet och klockslaget som jag fick i min inbjudan passade inte för då ska jag träffa regiondirektören med flera, förklarar hon.

Hon hänvisade till partiexpeditionen i hopp om att någon där skulle kunna komma istället.

– Vi har många i vårt parti som kan prata om socialdemokratin och dess medlemskap.

Paviljongvännerna tycker att politikerna borde vara ute bland folk betydligt mer.

– Istället låser de in sig i Stadshuset och sätter in väktare vid fullmäktigemöten, säger Peter Alf.

Ronny Larsson önskar att Hässleholm tvärtom skulle bli ett föredöme i arbetet med demokrati och medborgarinflytande.

– Rätt mycket skuggor vilar över vår kommun idag. Men nu skulle Hässleholm kunna sättas på kartan som Sveriges mest demokratiska kommun. Någon borde ta tag i det och rida på vågen efter namninsamlingen, säger han.

Företrädarna för bevarandet av musikpaviljongen med omgivande park eller Rörelsen för demokrati i Hässleholms kommun, de har inte riktigt bestämt vad de ska kalla sig, från vänster Leif Henningsson, Evert Storm, Ronny Larsson och Peter Alf.
Företrädarna för bevarandet av musikpaviljongen med omgivande park eller Rörelsen för demokrati i Hässleholms kommun, de har inte riktigt bestämt vad de ska kalla sig, från vänster Leif Henningsson, Evert Storm, Ronny Larsson och Peter Alf.

För att starta ett nytt parti krävs stöd från minst 50 personer och det har de.

Det kan låta bra för ett tynande politiskt parti att få så många nya medlemmar, men det kan också innebära risker.

– Många är nog rädda för att plocka in så många nya på en gång, de kan ju ta över partiet, säger Evert Storm.

– Om det är 50 nya vid ett nomineringsmöte förändras ju partiet totalt, säger Peter Alf.

Ronny Larsson tycker ändå att det skulle förvåna om inte något parti säger välkommen.

– Vi har ett parlamentariskt problem i Sverige. En representativ demokrati kan inte fungera om det inte finns någon aktivitet i partierna. Idag har partierna inte många medlemmar. Om inte tillräckligt många kommer in i partierna blir det svårt att besätta olika poster med kompetenta personer, säger han.

Vad vill då paviljongvännerna eller, som de funderar på att kalla sig, Företrädarna för bevarandet av Musikpaviljongen med omgivande park eller Rörelsen för demokrati i Hässleholms kommun?

– De viktiga frågorna är ju vård, skola och omsorg och att detta prioriteras istället för annat, till exempel onödiga inköp av fastigheter, säger Leif Henningsson.

En huvudfråga är alltså hur skattepengarna förvaltas.

Före årsskiftet hoppas de ha hunnit analysera svaren från de olika partierna.

– Vi får ordna en samling för alla intresserade där vi presenterar resultaten, säger Evert Storm.

Musikpaviljongen har de inte hört något om på ett tag. Men flera överklaganden ligger fortfarande i domstolarna i väntan på avgörande.

Berit Önell

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se