torsjö live vers2

Hässleholms fibersamordnare medverkar på Internetdagarna

Hässleholms fibersamordnare medverkar på Internetdagarna

Hässleholms kommuns fibersamordnare Pernilla Rydmark medverkar på Internetdagarna i Stockholm idag och imorgon. Hon är idag moderator för ett samtal om fiberutbyggnaden i landet.

Bland deltagarna finns Jonas Birgersson på företaget ViaEuropa som samarbetar med Hässleholms kommun, representanter för flera andra företag och kommuner, Stadsnätsföreningen och tillsynsmyndigheten Post- och telestyrelsen. Konkurrensverket, som fortfarande utreder om Hässleholm med flera kommuner bryter mot konkurrenslagstiftningen i samband med fiberutbyggnaden, hoppade av i sista stund.

Pernilla Rydmark berättade om kommunens planer på fiberutbyggnad i Hörja. Foto: Berit Önell
Pernilla Rydmark medverkar på Internetdagarna i Stockholm idag och imorgon. Foto: Berit Önell

Pernilla Rydmarks medverkan ingår i hennes tjänst på kommunen, men hon har tidigare arbetat på Internetstiftelsen i Sverige som arrangerar de årliga Internetdagarna. Stiftelsen är en organisation som ansvarar för internets svenska toppdomäner .se och .nu, med registrering av domännamn, teknisk drift och administration. Stiftelsen främjar även internetfrämjande projekt under mottot ”Internet för alla”.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

Pernilla Rydmark håller ingen egen föreläsning. Som moderator för samtalet om fiberutbyggnad har hon dock tillfälle att tala om situationen i Hässleholm.

-Det är en generell diskussion om att det grävs överallt idag. Men Hässleholm har en speciell situation som är väldigt intressant. Det handlar om att kommunen, liksom en del andra, är sent ute. Frågorna gäller att fiberutbyggnaden är ojämnt spridd över landet, om den ska göras med eller utan privata aktörer och att flera kommuner är föremål för utredning hos Konkurrensverket, säger Pernilla Rydmark till Frilagt på måndagsmorgonen.

Hon har inte fått något besked om varför Konkurrensverket tackade nej till medverkan i sista minuten. Utredningen har också dragit ut på tiden.

Hon berättar att kommunen fick besked att det skulle fattas beslut i augusti, men att det sedan blev uppskjutet. Förseningen är kostsam och innebär oklarhet om hur kommunen ska arbeta.

-Vi väntar nu på ett telefonmöte med Konkurrensverket, men har inte lyckats boka någon tid ännu, förklarar Pernilla Rydmark.

Bland de medverkande företagen finns Skanova som kommunen haft en hel del kontroverser med angående grävtillstånd med mera.

Imorgon deltar Pernilla Rydmark i ett samtal om internet och integritet, bland annat angående kameror i kommunernas omsorgsverksamhet.

Jämställdhet inom it-branschen, skolans digitalisering och kreativ teknologi är några andra programpunkter.

Flera talare från andra delar av världen medverkar på Internetdagarna. Juliana Rotich, kenyansk datavetare och it-entreprenör är främst känd för att ha utvecklat Ushahidi, en webbapplikation för att snabbt samla och visualisera medborgargenererad information om krig, naturkatastrofer och liknande kriser.

Edward Snowden, den tidigare CIA-anställde som läckte topphemliga dokument och avslöjade storskalig övervakning, gör ett unikt framträdande live via videolänk från sin exil i Moskva och intervjuas av Brit Stakston. Framträdandet arrangeras av Amnesty International och Right Livelihood-stiftelsen som 2014 tilldelade Snowden ett pris som han ännu inte vågat hämta.

Berit Önell

EU-val 2024

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se