torsjö live vers2

MP slår tillbaka mot paviljongvänner

MP slår tillbaka mot paviljongvänner

Miljöpartiet slår tillbaka mot paviljongvännerna som stämt möte med alla politiska partier i fullmäktige, ett i taget, för att intervjua dem om partiprogram, medborgarinflytande med mera. MP:s sekreterare Stina Lindén lämnade mötet efter en kort stund, enligt paviljongvännerna för att hon inte kunde svara på frågorna. Miljöpartiets ledning har en annan uppfattning.

– Vi accepterar inte ert bemötande som är på gränsen till förföljelse och ofredande i lagens mening, skriver ordföranden Dolores Öhman å styrelsens vägnar i ett mejl till Evert Storm.

Miljöpartiets ordförande i Hässleholm, regionrådet Dolores Öhman (MP) anklagar paviljongvännerna för att nära nog ha betett sig kriminellt.
Miljöpartiets ordförande i Hässleholm, regionrådet Dolores Öhman (MP) anklagar paviljongvännerna för att nära nog ha betett sig kriminellt.

Som Frilagt tidigare berättat har paviljongvännerna eller ”Rörelsen för fördjupad demokrati i Hässleholms kommun” diskuterat att starta ett nytt politiskt parti som en följd av det stora engagemanget för att bevara musikpaviljongen i Officersparken. Men först vill de intervjua de befintliga partierna om vad de står för och om de är intresserade av ett antal nya medlemmar.

ANNONS

Annons om Kristinelunds trädgård

Sju partier är nu intervjuade och två återstår.

– Vi har haft långa och intressanta samtal med alla utom Miljöpartiet, berättar Evert Storm.

Han och de andra säger att de blev besvikna när MP:s företrädare inte kunde svara på frågor, bland annat om partiets tidigare ställningstagande mot exploatering av stadens parker.

Efter mötet skickade de en ny inbjudan till MP och föreslog ny tid. De fick då svar från Dolores Öhman som tackar nej till inbjudan och anklagar deltagarna i gruppen för att ha varit aggressiva, avbrutit, höjt rösterna, slagit näven i bordet och till och med betett sig på gränsen till kriminellt.

Enligt mejlet liknade intervjun ”ett förhör” eftersom allt som sades noterades.

Dolores Öhman avslutar med att uppmana gruppen att läsa om partiets politik på hemsidan eller träffa några av de förtroendevalda på Första Avenyen under julskyltningen.

Hon var inte själv på plats under mötet, men berättar för Frilagt att styrelsen fått en rapport från Stina Lindén.

– Hon beskrev mötet som aggressivt. De läste någon text som de hittat på vår hemsida och förlöjligade den, sa att den var flummig och ogenomtänkt. De var sex män kring ett bord, säger Dolores Öhman.

Borde inte någon förtroendevald kommit till mötet med paviljonggruppen?

– Det var styrelsen som beslöt att sekreteraren skulle gå dit. Såklart är styrelsen införstådd med partiprogrammet, säger Dolores Öhman.

Paviljongvännerna Evert Storm, till vänster, Leif Henningsson och Ronny Larsson med flera har bjudit in de lokala partiernas företrädare till samtal på Café Verum. Foto: Berit Önell
Paviljongvännerna Evert Storm, till vänster, Leif Henningsson och Ronny Larsson med flera har bjudit in de lokala partiernas företrädare till samtal på Café Verum. Foto: Berit Önell

Paviljongvännerna reagerar starkt på beskrivningen av mötet i mejlet.

– Det är inte sant. Vi var inte aggressiva, inte det minsta irriterade ens. Ingen slog näven i bordet, säger Jan Berg som bor nära paviljongen och överklagat både flytten och det planerade femvåningshuset i parken.

Övriga i gruppen var Ronny Larsson, Kay Alfredsson, Leif Henningsson och Peter Alf.

– Det är väldigt allvarliga anklagelser, att vi till och med skulle ha begått brott. Det är nog ett hot för att skrämma oss. Jag tycker att det är kränkande, säger Ronny Larsson.

Han betonar att politiska partier uppbär partistöd av skattemedel.

– De måste vara öppna, demokratiska, i stånd att ge information om partiet och stå för det de säger. Ska vi behöva trängas på julskyltningen för att få information när vi har bjudit in partiet?

Gruppen tycker att det bästa hade varit om någon fullmäktigeledamot, som bör vara mer insatt, representerat partiet.

Evert Storm förklarar att han fungerat som ordförande vid alla mötena med partierna och antecknat vad som sagts.

– Hur ska vi annars kunna jämföra de olika partierna?

Den som vill säga något får begära ordet för att allt ska ske i god ordning.

Gruppen betonar att mötena äger rum i offentlig lokal på Café Verum, inte bakom stängda dörrar, och att de politiska företrädarna bjuds på fika vid bord prytt med blommor och ljus.

Stina Lindén har avböjt att kommentera det som hänt.

Berit Önell

Läs Miljöpartiets och paviljongvännernas mejl här.

EU-val 2024

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se