torsjö live

Markanhuset stängt efter ”incidenter”

Markanhuset stängt efter ”incidenter”

Fritidsgården Markanhuset, som drivs av kulturförvaltningen, stängde på tisdagseftermiddagen på grund av ”sista tidens incidenter”.  Besökarna meddelades via Facebook.

Chatarina Wilgotsson, verksamhetsansvarig, förklarar att beslutet att stänga togs på grund av en misshandel i lokalerna i fredags kväll. Händelsen har föregåtts av viss oro den senaste tiden då olika ungdomsgäng vistats i lokalerna utan att delta i aktiviteterna.

Nu är tanken att Markanhuset ska organiseras om, stänga tidigare på kvällarna och bli mer av ett kultur- och aktivitetshus än en öppen fritidsgård.

Kulturnämnden permanentar Markanhusets verksamhet efter jul . Foto: Berit Önell
Markanhusets håller stängt på grund av bråk . Foto: Berit Önell

Gymnasieskolans Ungdomscentrum ställde igår in lektionerna på grund av oro och bråk och höll stängt även idag. Men också Markanhusets verksamhet har alltså drabbats av oroligheter den senaste tiden.

På tisdagseftermiddagen meddelades att fritidsgården håller stängt några dagar på grund av detta. Personalen planerar under tiden för förändringar och öppnar åter nästa tisdag, den 13 december, klockan 13.

Chatarina Wilgotsson säger till Frilagt att det finns en oro för fler händelser liknande den i fredags då ett gäng okända ungdomar gav sig på en ensam kille och slog honom blodig i huvudet med en gitarr.

– Jag vet inte riktigt vad bråket handlade om, men vi vill i möjligaste mån försöka undvika sådant, säger hon.

En åtgärd för att motverka att Markanhuset blir en ”värmestuga” kan vara att stänga tidigare på kvällarna, förslagsvis klockan åtta.

– Vi vill också ha mer aktiviteter som alla som är här är delaktiga i. Vi kan schemalägga aktiviteter och kräva medlemskap för alla som vill komma in. Det ska inte kosta något att vara medlem, men vi vill ha bättre kontroll på vilka som är här, säger Chatarina Wilgotsson.

Hon förklarar att syftet är att alla ska kunna känna sig trygga i Markanhuset.

Hon vet inte om situationen i Markanhuset har samband med de bråk som berör Ungdomscentrum.

-Det kan vara så, men jag vet inte, säger hon.

Hon tror att de förändringar som nu planeras med mer aktiviteter och mer kultur kan leda till verklig förändring.

– Det är egentligen så vi velat ha det hela tiden, men vi kan utveckla det mer. Vi vill att alla ska kunna vara här och också bli integrerade med hjälp av kultur. Jag tror att kultur är det bästa sättet att arbeta med integration, att göra saker tillsammans över religions- och landgränser, genom musik, skapande, film och foto och ta vara på den kunskap de som kommer från andra länder har, säger hon.

Markanhuset kommer att informera om de nya tiderna med mera på sin Facebook-sida Markan.

Polisen har nu lagt ner utredningen om misshandeln i Markanhuset.

– Vi fick inga bearbetningsbara uppgifter i samtal med vittnen och målsägande, säger Thomas Borg vid Hässleholmspolisen.

Trots att det fanns många vittnen till händelsen, både ungdomar och personal, har ingen kunnat identifiera någon av de misstänkta.

Thomas Borg har inga uppgifter om samband mellan misshandeln i Markanhuset och händelserna kring Ungdomscentrum.

Utredningen om misshandeln i Vittsjö på måndagseftermiddagen, som inte längre rubriceras som grov, kan dock ha samband med anmälningar om bland annat misshandel på flera asylboenden i kommunen och också på andra ställen. Även gängslagsmålet i Hembygdsparken finns med i utredningen.

– Men det är inte säkert att det rör sig om samma personer vid alla tillfällena, säger Thomas Borg.

Polisen vill gärna ha in fler vittnesuppgifter om bråket i Vittsjö som inträffade nära stationen.

Berit Önell

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se