torsjö live vers2

Lussefika på ungdoms-mottagningen

Lussefika på ungdoms-mottagningen

Personalen på ungdomsmottagningen i Hässleholm bjuder in till öppet hus med lussefika på tisdag, från vänster Gunilla Z Andersson, kurator, Jonas Barsegård, sjuksköterska, Susanne Martinsson, barnmorska, Pernilla Andersson, enhetschef, och Milena Mikkelsen, undersköterska. Saknas på bilden gör Anna Nilsson, kurator, Anja Palmgren, barnmorska, och Magnus Strand, läkare. Foto: Berit Önell
Personalen på ungdomsmottagningen i Hässleholm bjuder in till öppet hus med lussefika i lokalerna på Östergatan på tisdag, från vänster Gunilla Z Andersson, kurator, Jonas Barsegård, sjuksköterska, Susanne Martinsson, barnmorska, Pernilla Andersson, enhetschef, och Milena Mikkelsen, undersköterska. Saknas på bilden gör Anna Nilsson, kurator, Anja Palmgren, barnmorska, och Magnus Strand, läkare. Foto: Berit Önell

Region Skånes ungdomsmottagning i Hässleholm har öppet hus med lussefika på tisdag, luciadagen, klockan 15-18. Kurator, sjuksköterska och barnmorska är tillgängliga.

– Vi får hjälp av personal från Kristianstad så att vår personal hinner mingla med ungdomarna, berättar enhetschef Pernilla Andersson.

All ny personal är nu på plats och väntetiderna åter normala efter en tid med längre köer.

Lussefikat ingår i ungdomsmottagningens pågående satsning på att nå ut till fler unga. Alla skolor och fritidsgårdar har fått inbjudan. Det blir tillfälle att pyssla och prata om sex och relationer eller om vad som helst.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

Mer information på skolorna och fler tider som kan bokas direkt på nätet ska göra att fler, framförallt de yngsta ungdomarna, mellan 12 och 17 år gamla, hittar till ungdomsmottagningen. En dropin-mottagning vissa tider planeras särskilt för dem.

Barnmorskan Susanne Martinsson berättar att det går bra att ha en kompis med sig vid besöket och att få till exempel preventivmedelsrådgivning i grupp.

Pernilla Andersson betonar att det är viktigt att arbeta förbyggande och gärna nå ungdomarna innan behovet finns.

– Om det sedan inträffar en incident vet de att de kan vända sig till oss, säger hon.

Ungdomsmottagningen har erbjudit sig att komma till alla skolor under ”kärleksveckan” i samband med alla hjärtans dag i februari.

– Många skolor har då temadagar om kärlek och vi kan komma in och presentera oss fem-tio minuter i varje klass, förklarar Susanne Martinsson.

Nu har ungdomsmottagningen en manlig sjuksköterska på heltid: Jonas Barsegård.
Nu har ungdomsmottagningen en manlig sjuksköterska på heltid: Jonas Barsegård.

Ungdomsmottagningen hoppas också att nå fler killar med hjälp av sin första manliga sjuksköterska på heltid, Jonas Barsegård.

– Men ungdomarna får själva välja vem de vill gå till, säger han.

Samtidigt arbetar mottagningen medvetet med hbtq-frågor.  Personalen hoppas även nå ut till fler HVB-hem för ensamkommande flyktingbarn.

Flera i personalen har utbildning inom speciella områden, exempelvis transsexuell hälsa, trauma och akupunktur.

Nästa år planeras för en online-verksamhet så att det går att nå ungdomsmottagningen även efter stängningstid. Men inte dygnet runt.

– Nej, vi vill att de ska sova om nätterna, tanken är att ha online klockan 17-22, säger kuratorn Gunilla Z Andersson som arbetar med projektet.

Efter turbulensen i somras då många i personalen slutade i protest är sex av de sju anställda i Hässleholm nya. Under en övergångstid har personal från andra mottagningar ryckt in och det har även varit lördagsöppet. En lördag var det uppemot 70 besök. Men nu är hela den nya personalen alltså på plats och köerna kortade.

Berit Önell

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se