torsjö live

M-ledningen stoppar SD i Hässleholm

M-ledningen stoppar SD i Hässleholm

Moderaternas högsta ledning försöker sätta stopp för ett samarbete mellan M och SD i Hässleholm. Det avslöjade Dagens industri på tisdagen, efter flera artiklar om ”SD och maktspelet”.

– Efter DI:s artiklar har man gjort klart för partiets företrädare i Hässleholm att man inte accepterar ett samarbete med SD, skriver tidningen.

M-kommunalrådet Pär Palmgren vill inte kommentera saken.

Oppositionsrådet Pär Palmgren (M). Foto: Berit Önell
Oppositionsrådet Pär Palmgren (M). Foto: Berit Önell

Som Frilagt tidigare berättat pågår diskussioner mellan de borgerliga allianspartierna Moderaterna, Liberalerna och Kristdemokraterna om ett eventuellt samarbete med Sverigedemokraterna och Folkets väl efter att de gemensamt drivit igenom alliansens budget. Det har fått de rödgröna att deklarera att de ställer sina platser till förfogande.

Liknande scenarier har utspelat sig i andra kommuner i landet. Enligt DI är Hässleholm dock unikt genom att de borgerliga partierna här på allvar övervägt att inleda ett organiserat samarbete med SD.

– Det hela följs med stort intresse av politiker över hela landet och eftersom SD redan idag är vågmästare i ett 70-tal kommuner har det potential att få stora politiska konsekvenser, skriver tidningen som menar att det också kan få inverkan på rikspolitiken, där SD:s strategi går ut på att bli ett stödparti till M.

Dagens industri uppger att uppgifterna bekräftas av M:s partisekreterare Tomas Tobé.

– Utifrån de artiklar vi såg i Dagens industri har jag gett besked att vi inte vill inleda samarbete med Sverigedemokraterna, säger han.

Enligt DI gör partiledaren Anna Kinberg Batra samtidigt klart att dörren är stängd för SD, både i kommunerna och i riksdagen. Hon beskriverSD:s politik som skadlig och menar att partiet inte är att lita på.

– Jag vill inte att vi moderater inleder samarbeten med Sverigedemokraterna på någon nivå, säger hon till DI.

Pär Palmgren bekräftar i DI att han blivit informerad om partiets policy.

– Det är klart att vi känner till det här och det vore väl märkligt om det inte spelade roll, säger han till tidningen.

Han betonar samtidigt i DI att det ytterst är partiet lokalt som avgör om det ska inleda ett samarbete med SD eller inte.

Pär Palmgren vill varken kommentera M-ledningens inställning eller eventuella framtida samarbeten i Frilagt.

– Inga kommentarer förrän vi har något att berätta, meddelar han.

Den borgerliga alliansen i Hässleholm inledde på måndagen gemensamma samtal om det framtida samarbetet. Två företrädare för varje parti deltog och olika alternativ diskuterades. Några resultat har ännu inte nåtts och inga detaljer om förhandlingarna offentliggörs. Förhandlingarna fortsätter under veckan och även i mellandagarna.

Berit Önell

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se