torsjö live vers2

Resor till daglig verksamhet kvar till sommaren

Resor till daglig verksamhet kvar till sommaren

Fria resor till och från daglig verksamhet försvinner inte vid årsskiftet som planerat. Det beskedet har de cirka 80 personer som berörs fått via brev från kommunens omsorgsförvaltning.

– Resorna kommer att fungera som vanligt åtminstone fram till sommaren. Det är så lång tid det tar för Skånetrafiken att planera för att ta över driften från kommunen på ett bra och säkert sätt, säger Carl Johan Tykesson, administrativ chef på omsorgsförvaltningen.

Handikapporganisationer och berörda protesterade när omsorgsnämnden i augusti med minsta möjliga marginal beslöt att dra in resorna i egen regi för att spara cirka tre miljoner kronor. Voteringen slutade 5-5 och ordförande Thomas Rasmussons utslagsröst avgjorde. Efter detta och flera andra tuffa beslut om neddragningar avgick han med omedelbar verkan.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

Kritikerna menade bland annat att omsorgsnämndens besparing äts upp av att kommunstyrelsen får ökade kostnader för färdtjänst. Dessutom kan avgiften den enskilde måste betala leda till att en del avstår från daglig verksamhet. Förslag om gratisresor på tåg och bussar slår också orättvist eftersom de bara kan utnyttjas av dem som inte har så stort behov av hjälp och stöd under resorna.

Enligt Carl Johan Tykesson är det inte aktuellt att ändra beslutet.

– Nej, det tar bara lite längre tid än vi räknat med, säger han.

Han försäkrar att alla berörda kommer att få information om vad som gäller när förändringen närmar sig.

Berit Önell

EU-val 2024

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se