torsjö live

Stängsel sattes upp kring paviljongen

Stängsel sattes upp kring paviljongen

Redan på torsdagsmorgonen levererades staketen som ska inhägna arbetsområdena när paviljongen flyttas. Foto: Berit Önell
Redan tidigt på torsdagsmorgonen levererades staketen som ska inhägna arbetsområdena när paviljongen flyttas. Foto: Berit Önell

Förberedelserna för flytten av musikpaviljongen startade direkt på torsdagsmorgonen. Redan vid åttatiden kom den första lastbilen med stängsel till Officersparken. Då var Evert Storm på plats sedan länge och snart hade han ringt in fler aktivister.

– Slutet är nära, deklarerade han, men markerade också att han och de andra som arbetat för paviljongens bevarande i parken inte ger upp ännu.

De hoppas nu i första hand på att förvaltningsrätten beslutar om inhibition, så att kommunens beslut om flytten inte kan verkställas innan deras överklagande behandlats.

Under förmiddagen stängslades paviljongen in, men staketet stängs inte förrän efter byggstartmötet den 4 januari.
Under förmiddagen stängslades paviljongen in, men staketet stängs inte förrän efter byggstartmötet den 4 januari.

De har överklagat tekniska nämndens beslut på onsdagen att godkänna anbudet för att flytta delar av paviljongen och riva resten, vilket de menar strider mot detaljplanen. Dessutom hävdar de att ett byggföretag otillbörligen gynnas när flyttkostnaden beräknas till 2,6 miljoner kronor medan köpeskillingen för tomten bara var en miljon kronor.

Personal från Erlandssons bygg satte under torsdagsförmiddagen upp stängsel runt paviljongområdet i Officersparken, men utan att stänga igen det.

– Vi kör inte bort någon. Vi bara förbereder nu och kommer inte att göra mer förrän efter byggstartmötet den 4 januari, förklarade de.

Paviljongaktivisterna kan alltså stanna kvar ett tag till.

Även området på andra sidan kaserngården, där den nya paviljongen planeras, förbereddes med stängsel.

När byggarbetena startar kommer det att bli förbjudet för obehöriga att vistas innanför staketet.
När byggarbetena startar kommer obehöriga inte in.

Några av aktivisterna satt kvar i paviljongen och värmde sig med kaffe från medhavd termos och från Café Verum.

– Man får aldrig förlora hoppet, sa Helena Karlsson från Café Verum när hon var och lämnade en papperskasse med fika till dem.

Men hon berättade att hon kände sig nästan gråtfärdig när hon tänkte på paviljongflytten.

– Det är bedrövligt, inte bara för paviljongen utan för hela parken. Vi borde försöka bevara några kulturvärden. De som vill förstöra här har inget estetiskt sinne. Huset som ska byggas skulle säkert bli jättefint någon annanstans, men inte här, förklarade hon.

Paviljongaktivisterna höll modet upp med kaffe och diktläsning, från vänster Östen Nilson, Victoria Pehrsson, Evert Storm och Leif Henningsson.
Paviljongaktivisterna höll modet upp med kaffe och diktläsning, från vänster Östen Nilson, Victoria Pehrsson, Evert Storm och Leif Henningsson.

Många av de invånare som engagerat sig för bevarandet av paviljongen i parken är äldre, bland dem Victoria Pehrsson som tidigare sagt att hon skulle kedja fast sig för att förhindra att paviljongen rivs och flyttas. Hur det blir med kedjorna vet hon inte nu, men hon var fast besluten att stanna hela torsdagen i parken som hon beskrev som en oas.

– Jag är väldigt förtvivlad. De använder skattebetalarnas pengar på ett ovärdigt sätt när de ska flytta paviljongen några meter bort för 2,6 miljoner kronor. De pengarna hade behövts till äldreomsorg och skola. De ansvariga borde skämmas, sa hon.

Östen Nilsson var också förberedd på att hålla ut.

– Vi kan stanna här tills någon lyfter bort oss, sa han.

Under väntetiden underhöll han med att läsa egna dikter för de församlade.

Berit Önell

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se