torsjö live vers2

17-åringen åtalad för mord på hemlös

17-åringen åtalad för mord på hemlös

Den hemlöse mannen dödades av tre hugg i ryggen med kniv eller annat vasst föremål. Det framgår av åtalet mot 17-åringen som sedan i augusti suttit häktad för mordet på gångbron vid Norra Station i Hässleholm.

I stämningsansökan, som åklagaren Malin Paulsson lämnade till Hässleholms tingsrätt på onsdagen, åtalas 17-åringen på fyra punkter: mord alternativt synnerligen grov misshandel och grovt vållande till annans död, rån och grovt övergrepp i rättssak, grovt olaga hot samt ringa narkotikabrott.

Hemlöse Lars som misshandlades till döds hedras med blommor och ljus på minnesplatsen vid Magasinsgatan. Foto: Berit Önell
Hemlöse Lars som mördades i gångtunneln på Resecentrum hedrades med blommor och ljus på minnesplatsen vid Magasinsgatan. Foto: Berit Önell

Enligt stämningsansökan var hemlöse Lars, som gick på kryckor, helt oförberedd och försvarslös när han attackerades bakifrån av den narkotikapåverkade 17-åringen sent på kvällen den 9 augusti.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

De andra brotten inträffade samma kväll. 17-åringen ska ha hotat en annan ung man genom att trycka upp honom mot en vägg på Resecentrum, ta ett grepp om hans haka, hålla en kniv eller annat vass föremål mot magen eller höften på honom och säga åt honom att han inte ska umgås med 17-åringens flickvän.

Därefter ska 17-åringen ha rånat en man i gångtunneln under Viaduktgatan genom att trycka en kniv mot hans mage och uppmana honom att lämna över värdesaker. Han kom då över offrets mobiltelefon med laddare, klocka och plånbok med bland annat 700 kronor i kontanter. Samtidigt som han använde kniven för att hota målsäganden förklarade han att denne skulle dö om han berättade om händelsen, vilket åklagaren bedömer som grovt övergrepp i rättssak.

17-åringen åtalas också för ringa narkotikabrott den 9-11 augusti eftersom anlyser visade så höga halter av cannabis, tramadol och kokain när han greps den 11 augusti att han bör ha varit påverkad redan två dagar tidigare.

Ett stort antal vittnen ska höras i rättegången som inleds på torsdag, den 12 januari. Elva förhandlingstillfällen har bokats under tio dagar. Bevisningen består också av filmer från övervakningskameror, avlyssning av telefonsamtal och utskrifter av sms på mobiltelefoner, utskrift från Facebook där den misstänkte gärningsmannen identifierades med mera.

Berit Önell

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se