logga-ligg-tjock

Mordrättegång hålls bakom stängda dörrar

Mordrättegång hålls bakom stängda dörrar

Kort efter att rättegången mot 17-åringen inletts beslöt tingsrätten om stängda dörrar under hela huvudförhandlingen. Foto: Berit Önell
Kort efter att rättegången mot 17-åringen inletts beslöt tingsrätten om stängda dörrar under hela huvudförhandlingen. Foto: Berit Önell

Det blir stängda dörrar under hela den cirka tio dagar långa rättegången mot den 17-årige pojke som är åtalad för mordet på en hemlös man på Hässleholms resecentrum. Det beslöt tingsrätten när förhandlingarna inleddes på torsdagsmorgonen. Skälet var den tilltalades låga ålder.

Allmänhet och media fick bara vara med i salen under den korta genomgången av åtalspunkterna. Dock kommer inspelningar av förhören att bli offentliga efter varje rättegångsdag.

Säkerhetskontrollen tog tid eftersom det var många besökare. Rättegången, som skulle starta klockan nio, blev därför något försenad.
Säkerhetskontrollen tog tid eftersom det var många besökare. Rättegången, som skulle starta klockan nio, blev därför något försenad.

Många besökare och journalister trängdes i Hässleholms tingsrätts entré i väntan på säkerhetskontroll inför rättegången.

När förhandlingarna, något försenade, startade fick kammaråklagare Malin Paulsson stöd av försvarsadvokaten Lars Kruse i sin begäran av stängda dörrar.

Kruse frågade inledningsvis också om rätten prövat sin behörighet, så att inte domare eller nämndemän skulle kunna anklagas för jäv. Han hänvisade till den stora uppmärksamheten kring fallet med manifestationer, minnesstunder och mediabevakning. Domaren, tf rådman Monica Nebelius, försäkrade att rätten var behörig och betonade att hon själv inte bor i Hässleholm och inte tagit del av några medieuppgifter alls om brottet.

17-åringen har suttit häktad i hela fem månader med restriktioner i kontakterna med omvärlden. Det är ovanligt länge för en person under 18 år och har också kritiserats av Lars Kruse.

Förnekar allt utom narkotikabrott

Under genomgången av åtalspunkterna meddelade Lars Kruse kort att hans klient förnekar brott när det gäller mordet den 9 augusti, rån och grovt övergrepp i rättssak samt grovt olaga hot samma kväll. Han erkänner endast ringa narkotikabrott.

Dörren till rättssalen är stängd för allmänhet och medier.
Dörren till rättssalen är stängd för allmänhet och medier.

Enligt tingsrättens plan för huvudförhandlingen skulle hela torsdagen ägnas åt sakframställan, det vill säga noggrann genomgång av åtalet.

Det enda brott som 17-åringen erkänner stöds av tekniska bevis i form av analysresultat som visade att han var påverkad av cannabis, tramadol och kokain när han greps två dagar efter mordet. Enligt åklagaren var han påverkad redan när brotten begicks.

Det grova olaga hotet mot en jämnårig pojke tyder också på att han var på dåligt humör på grund av svartsjuka. Här erkänner han att ordväxling förekommit. Enligt åtalet ska han ha tryckt upp målsäganden mot en vägg på Resecentrum, hållit en kniv eller liknande mot hans mage eller höft och uppmanat honom att inte umgås med hans flickvän.

Den sms-trafik som redovisas i förundersökningen visar också på detta. Till flickvännen skriver 17-åringen strax före tidpunkten för mordet att han skulle kunna döda någon. Lite senare på kvällen ber han flickvännen radera att han har ringt och skrivit. Dessutom har polisen med hjälp av telefonen kunnat kartlägga var han rört sig under mordkvällen.

”Oförberedd och försvarslös”

Den hemlöse mannen, som gick med stöd av kryckor, höggs tre gånger i ryggen med en kniv eller annat vass föremål och dog av inre blödningar.

– Han var helt oförberedd och försvarslös, konstaterade åklagaren.

Brottsrubriceringen för dådet är mord alternativt synnerligen grov misshandel och grovt vållande till annans död.

Fortsättning om en vecka

Dagens förhandling avslutades redan vid tretiden på eftermiddagen när åklagarens sakframställan var klar, Nästa rättegångsdag är om en vecka, den 19 januari. På förmiddagen ska rätten då höra de två pojkar som utsattes för hot respektive rån och på eftermiddagen den åtalade 17-åringen. På förmiddagen den 20 januari fortsätter förhören med 17-åringen och därefter börjar de många vittnesförhören.

Totalt 34 vittnen ska höras, däribland vänner och släktingar till 17-åringen och målsägandena samt polistekniker och rättsläkare. Totalt tio rättegångsdagar är nu inplanerade, den sista den 3 februari, några dagar innan 17-åringen fyller 18.

Berit Önell

 

 

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se