logga-ligg-tjock

Väktare i Stadshuset efter bombhot

Väktare i Stadshuset efter bombhot

Säkerheten höjdes och väktare bevakade receptionen i Hässleholms stadshus på torsdagen efter ett bombhot med anledning av den påbörjade flytten av musikpaviljongen.

Hotet kom redan på onsdagskvällen och skulle förverkligas på torsdagen, men ingen läste det förrän en bit in på torsdagsförmiddagen eftersom det kom via meddelandefunktionen på kommunens hemsida.

Säkerheten höjdes när stadshuset utsattes för bombhot. Foto: Berit Önell
Säkerheten höjdes när stadshuset utsattes för bombhot. Foto: Berit Önell

Det hotfulla meddelandet var skrivet på knagglig engelska och riktat mot en person.

Personbeskrivningen är sekretessbelagd, men kommunens säkerhetschef Anders Nählstedt berättar att personen endast är utpekad med förnamn och funktionen ”kommunanställd” eller liknande. Personen anklagas för att ha gett order om att paviljongen skulle förstöras.

– Meddelandena på hemsidan kontrolleras bara en gång per dag, men så snart vi fick reda på det kallade vi med hänsyn till personalen i receptionen in en väktare, förklarar Anders Nählstedt.

Händelsen polisanmäldes.

– Polisen har spårat IP-adressen som meddelandet kom ifrån, men det är en så kallad dynamisk adress så det går inte att komma vidare. Polisen jobbar inte mer med ärendet, berättar Nählstedt.

Information om höjd säkerhet i Stadshuset skickades ut till personalen på intranätet.

– Vi tar situationen på allvar och gör alltid en riskbedömning tillsammans med polisen i sådana här lägen. Securitas är på plats under dagen, någon mer åtgärd bedömer vi inte behövs just nu, skrev Anders Nählstedt där.

Enligt hans intryck tog de flesta i personalen situationen lugnt. Väktaren stod dock kvar resten av torsdagen för att minska personalens eventuella oro.

– I övrigt vidtog vi inga särskilda åtgärder. Stadshuset är ju sedan tidigare låst och det kändes bra vid detta tillfälle. Man får ta allt på allvar, men vi trodde kanske inte att det skulle hända något, säger Anders Nählstedt.

Det hotfulla meddelandet diariefördes först på fredagen.

Berit Önell

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se