Gruppen-3a-328x120

Kommunen nekar Telenor markavtal

Kommunen nekar Telenor markavtal

Telenor får inget markavtal och därmed inget grävtillstånd i Hässleholms kommun. Företaget kan således inte genomföra sin planerade satsning på fiberutbyggnad.

Mark- och exploateringschef Jakob Ruter säger nej med hänvisning till tidigare beslut att inte ingå några nya markavtal avseende fiber.

Telenor och Bredbandsbolaget har redan hållit informationsmöten, bland annat i Tyringe där skolans aula var fullsatt. Ambitionen var att börja gräva redan inom några veckor.

Efter många diskussioner och justeringar har Fibertjänst fått grävtillstånd i Vinslöv. Bilden är från Telias grävarbete i Stoby där kommunen gräver på samma gator. Foto: Berit Önell
Telenor får inte gräva fiber i Hässleholms kommun. Inga nya aktörer får markavtal och grävtillstånd för fiber i kommunen. Bilden är från Telias grävarbete i Stoby förra året. Foto: Berit Önell

Telenor skrev i sitt mejl till kommunen att företaget håller på att uppgradera infrastrukturen till sina kunder i en landsomfattande satsning på öppen villafiber. Men det hjälpte alltså inte.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

Både Telenor och Com Hem fick likalydande avslagsbeslut från kommunen på torsdagseftermiddagen. Jakob Ruter nämner där även att kommunen har blivit anmäld till Konkurrensverket av IP Only på grund av beslutet om markavtal och att ärendet inte är avgjort.

– När Konkurrensverket tagit ställning i frågan, så kommer vi att se över vårt beslut, skriver han.

Beslutet att neka nya aktörer markavtal för fibergrävning på kommunala fastigheter fattades av Jakob Ruter och tekniske chefen Mats Svensson i oktober 2015.

– Att nu ingå markavtal med och ge grävtillstånd till andra aktörer skulle innebära att kommunens egen fiberetablering allvarligt försvåras. Det kan med skäl antas att dessa aktörer av ekonomiska skäl endast skulle vara intresserade av att erbjuda fibernät i de mest tättbefolkade områdena, medan de mer glesbefolkade områdena skulle bli utan, skriver de.

Telenor och Bredbandsbolaget gick i förra veckan ut med ett pressmeddelande om att de skulle erbjuda mer än 5 000 villor i Tyringe, Vinslöv, Bjärnum, Vittsjö, Hästveda och Sjörröd inkoppling under 2017 för 16 900 kronor. Det var drygt 2 000 kronor billigare än kommunens fiber.

Företagen räknade med att snabbt få grävtillstånd, trots att kommunen nekat andra aktörer.

– Situationen är helt annorlunda nu. Vi har vunnit på flera andra ställen där problematiken varit liknande, sa Thomas Bäckström, nationell försäljningschef för villafiber på Telenor, till Frilagt för en vecka sedan.

Han sa också att företaget för ett halvår sedan gjorde bedömningen att det inte var lönt att satsa i Hässleholm, men att det nu var riskfritt.

– Vi skulle inte sätta igång om vi inte var säkra på att kunna genomföra det här, sa han.

Berit Önell

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se