torsjö live vers2

Djurplågeri vid viltolyckor med tåg polisanmält

Djurplågeri vid viltolyckor med tåg polisanmält

Ett stort antal viltolyckor med tåg anmäls aldrig, vilket är viktigt för att skadade djur ska kunna eftersökas och avlivas. Det är djurplågeri, hävdar Djurskyddet Nordostskåne. Genom sin ordförande Jeanette Thelander har de nu polisanmält Trafikverket, med hänvisning till jaktförordningen.

Vilda djur som blir påkörda av tåg rapporteras inte som de ska av Trafikverket. Nu har föreningen Djurskyddet Nordostskåne genom sin ordförande Jeanette Thelander polisanmält Trafikverket. Foto: Urban Önell
Vilda djur som blir påkörda av tåg rapporteras inte som de ska av Trafikverket. Nu har föreningen Djurskyddet Nordostskåne genom sin ordförande Jeanette Thelander polisanmält Trafikverket. Foto: Urban Önell

Fenomenet, att ett stort antal olyckor aldrig anmäls, har varit känt i flera år. Sveriges radio P4 Blekinge uppmärksammade saken redan sommaren 2015. Då uppgavs att dataproblem var en orsak till att så många av viltolyckorna inte anmäldes. Anders Sjölund, ekolog på Trafikverket, uppgav att det kunde handla om så mycket som 80 procent av de totala olyckorna.

I början av 2017 uppmärksammade Radio Kristianstad problemet på nytt. Då var situationen något bättre, men det kan likafullt handla om att hälften av olyckorna inte följs upp tillfredsställande. Förbättringarna av datasystemen som utlovats har ännu inte kommit på plats.

 Tålamodet hos Djurskyddet Nordostskåne är förbrukat och en anmälan har därför inlämnats till polismyndigheten i Hässleholm.

 – Trafikverkets rapportering om viltolyckor med tåg fungerar inte och man har inga konkreta planer på att göra något åt det, den närmaste tiden. Detta trots att problemen funnits i flera år och har massiva proportioner. Enligt uppgifter till Sveriges Radio handlar det om hundratals djur bara i Blekinge, skriver Jeanette Thelander i ett pressmeddelande.

 – Det innebär att tusentals vilda djur runt om i Sverige skadas och långsamt dör av sina skador utan någon gör något åt det, trots att lagen föreskriver att man måste rapportera in påkörningar av vilda djur. Nu gör vi en polisanmälan helt enkelt för att de vilda djuren inte själva kan föra sin talan. Det är otroligt nonchalant av ett statligt verk att helt ignorera det här enorma djurskyddsproblemet. Det är ett fasansfullt lidande som sker helt i onödan, avslutar Jeanette Thelander.

 När Frilagt på fredagsmorgonen talar med Bengt Olsson, presschef på Trafikverket, ber han att få återkomma senare då han inte känner till problemen med de uteblivna anmälningarna, än mindre att Trafikverket blivit polisanmälda. När han sedan hör av sig ber han att få återkomma i nästa vecka.

 Urban Önell

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt
Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se