torsjö live vers2

Flickvännen vägrade prata om mordet

Flickvännen vägrade prata om mordet

Den 14-åriga flickvännen till den mordmisstänkte 17-åringen vägrade uttala sig i domstolen på torsdagen, rättegångens nionde dag. Hon hade också rätt att slippa eftersom hon är under 15 år.

Åklagaren spelade istället upp ett videoförhör som polisen gjorde med flickvännen i oktober.

– Det har inte kommit några överraskningar i det här målet, det finns fortfarande bara indicier, sa 17-åringens försvarsadvokat Lars Kruse till Frilagt i en paus.

Under fredagen avslutas rättegången med slutpläderingar från åklagare och advokat.

Polisens tekniker är klara med sin undersökning av brottsplatsen, men någon skäligen misstänkt för mordet eller dråpet finns ännu inte.
Många vittnen har medverkat i rättegången om mordet på redsecentrum som avslutas under fredagen. På torsdagen var det den misstänkte 17-åringens flickväns tur. Foto: Berit Önell

– Jag har inget att säga, var flickvännens kommentar när kammaråklagare Malin Paulssons inledde med att uppmana henne att berätta hur hon känner 17-åringen.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

Inte heller i det tre timmar och 40 minuter långa inspelade förhöret sa flickvännen särskilt mycket.

Hon sa att hon inte kom ihåg allt som hände under kvällen den 9 augusti då den hemlöse mannen knivhöggs till döds på gångbron i resecentrum i Hässleholm, en av hennes vänner blev hotad och en annan pojke blev rånad.

– Jag tänker mest på honom. Det är synd om honom, att han får gå igenom detta. Det är inte han. Alla tror att det är han, alla som hatar honom, förklarade hon.

Hon bedyrade att pojkvännen inte skulle kunna döda någon och att hon litade på honom.

– Jag vet vad han är för person, sa hon.

Flickvännen umgicks med andra kamrater under kvällen och hade mest sms- och telefonkontakt med 17-åringen.

– Han ville veta var jag var och vad jag gjorde.

Hon sa till polisen att hennes telefon försvunnit och att 17-åringens gått sönder, men fick besked om att polisen hade tagit hand om båda telefonerna och kände till all sms-trafik. I sitt sista sms uppmanade 17-åringen flickvännen att radera att han ringt och skrivit.

I tidigare sms till varandra den här dagen uttryckte 17-åringen och flickvännen sin kärlek till varandra, något handlade om att de snart varit tillsammans i ett år. Men efterhand blev tonen mer irriterad. Senare på kvällen skrev han till henne att han skulle kunna döda någon.

Tydligen var 17-åringen svartsjuk på grund av att en annan kille hade en bild på Facebook där han satt tillsammans med flickvännen. Det var denne pojke som under kvällen anmälde att 17-åringen hotat honom utanför stationen och sagt att han inte fick umgås med flickan.

– Ja, han var sur, för bilden eller nåt annat, medgav flickvännen i det inspelade förhöret.

Hon såg dock inte vad som hände eftersom 17-åringen bad henne vänta inne på stationen när han gick ut till de andra.

Flickvännen åkte senare till Vinslöv med några kompisar medan 17-åringen gick på bio.

Resecentrums övervakningskamera visar en person som liknar den misstänkte 17-åringen åka uppför rulltrappan från rotundan mot gångbron strax före mordet.
Resecentrums övervakningskamera visar en person som liknar den misstänkte 17-åringen åka uppför rulltrappan från rotundan mot gångbron strax före mordet.

Ett stort antal vittnen har medverkat i den tio dagar långa rättegången. Flera har uppgett att 17-åringens flickvän sagt saker som de tolkat som att han är skyldig till mordet. Det förnekar hon dock själv.

Lars Krusehävdar att ingen har sett något som kan binda 17-åringen vid mordet, ingen har placerat honom på stationen vid tiden för mordet och teknikerna har inga spår som kopplar ihop hans klient med den döde.

– Polisens positionering av hans telefon visar bara att han befunnit sig inom centrala Hässleholm, det är ett alldeles för stort område, förklarade Kruse i pausen.

Han konstaterar att 17-åringen syns på övervakningsbilder från Statoil ungefär vid den tid mordet ska ha inträffat. De bilder som finns från resecentrum – och som efter överklagande från en journalist inte längre är sekretessbelagda – visar också någon som liknar 17-åringen, men frågan är om han kan ha hunnit ta sig mellan platserna med bara några minuters tidsskillnad.

– Det är en rätt väsentlig sak i sammanhanget, sa Kruse.

Han betonade att det är åklagaren som ska bevisa brott.

– Det måste vara solklart, att använda uteslutningsmetoden är helt omöjligt, liksom att tala om helhetsbild. Jag anser att åklagaren har en bra bit kvar att bevisa, sa han.

Berit Önell

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se